Tanıtma Stratejileri
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Tanıtma stratejileri tanıtma amaçlarını gerçekleştirmek için izlenen ana yollardır. Strateji ve politika birbiriyle karıştırılmaktadır. Strateji ve politika tekil anlamda kullanıldığı zaman eş anlamlıdır ve yapılan müdahale ve alınan önlemler dizisi kastedilir. Örneğin; turizmde tanıtma stratejisi ve turizmde tanıtma politikası eş anlamdadır ve turizmde tanıtmanın etkin bir şekilde yapılması için yapılan müdahaleler ve alınan önlemlerin tümü söz konusu olmaktadır. Bu iki kavram çoğul olarak kullanıldığında ise anlam farklılaşmaktadır. Turizmde tanıtma stratejileri turizmde tanıtma amaçlarının gerçekleştirilmesi için izlenen farklı ana yolları dile getirirken; turizmde tanıtma politikaları turizmde tanıtma stratejilerinin gerçekleştirilmesi için izlenen yolları belirtmektedir.
Çoğul durumda strateji ve politika yönetsel bir anlam içerecek şekilde planlamanın birer parçaları olmaktadır. Bu açıdan strateji politikaya göre daha üst düzey bir planlama parçası olurken politika stratejinin altında bir planlama parçası haline gelmektedir. Bu düzey farkı strateji ve politika kavramını anlam olarak birbirinden ayırmaktadır. Stratejiler geleceğin tahmini ile ilgili olup kısmi belirsizlik koşulları ve riskli durumları içerir; sürekli değişen olaylarla ilgili olduğundan eksik bilgilerle alınan kararlardan oluşur; uzun, orta ve kısa süreli olabilir; tekrar eden uygulamalar ve kararlardan daha çok ayrı durumlar farklı kararları gerektirebilir; stratejileri uygulamak için taktikler gerekebilir; dinamik özellik taşırlar; beşeri ve fiziksel kaynakların yönlendirilmesi ile ilgilidir: politikalar ise stratejileri gerçekleştirmek için kullanılır; geleceğin tahmini ilgili olmayıp belirsizlik ve riskli durumlar içermez; sık değişmeyen durumlarla ilgili olup tam bilgilerle alınan kararlardır; her durum ve olay için özel bir çaba veya kararı gerektirebilir; uzun sürelidir ve sık sık değiştirilmez; tekrar eden uygulamalarla ilgili olup aynı durumlar karşısında aynı kararın verilmesini gerektirir; amaçlarla doğrudan ilgili değildir; statik özelliğe sahiptir; karar vermede düşünmeye rehberlik eder ve bir eylem gerektirmez.
Tanıtma ve turizmde tanıtma stratejilerinin yararları arasında tanıtma ve turizm tanıtma çevresini değerlendirebilme; tanıtma ve turizmde tanıtma kaynağını değerlendirme; ortak amaçlara yönelme ve tutarlılığı sağlama, kararların kalitesini yükseltme; yön verme sayılabilir. Tanıtma ve turizm amaçlı tanıtma stratejilerini değişik ölçütler kullanılarak sınıflandırmak mümkündür. 1) Kitleleri bölümleme açısından: farklılaştırılmış tanıtma stratejisi, Farklılaştırılmamış tanıtma stratejisi, yoğunlaştırışmış (seçimli) tanıtma stratejisi, 2) kanal kullanıp kullanmama açısından: İtici tanıtma stratejisi, çekici tanıtma stratejisi 3) tanıtmanın içeriği açısından: Bilgi verici tanıtma stratejisi, düzeltici tanıtma stratejisi, pekiştirici tanıtma stratejisi, imaj yaratıcı tanıtma stratejisi, 4) bilginin çokluğu açısından: Yüklü tanıtma stratejisi, yüklenmemiş tanıtma stratejisi, 5) sürekli olup olmama açısından: Sürekli tanıtma stratejisi, seyrek (kesikli) tanıtma stratejisi. 6) rekabet açısından: Karşılayıcı tanıtma stratejisi, karşı durucu tanıtma stratejisi, sıkıştırıcı tanıtma stratejisi, kuvvetlendirici (güçlendirilmiş) tanıtma stratejisi, taklit edici tanıtma stratejisi.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Rızaoğlu, B. (2004). Turizmde Tanıtma (Gözden geçirilmiş ve genişletilmiş üçüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.