Turizmde Transmedya Hikayeciliği

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Kitle iletişim araçlarının gelişmesi ve yeni medya araçlarının ortaya çıkışı, içlerinde turizm sektörünün de yer aldığı birçok sektör için yeni pazarlama imkânları sunmaktadır. Medya araçlarının çeşitlenmesi ile yeni bir pazarlama aracı olarak transmedya hikâyeciliği gelişmektedir. Transmedya hikayeciliğinde bir hikaye veya içerik film, televizyon, kısa film, çizgi roman, animasyon, mobil sunumlar ve sosyal medya gibi birden fazla platformda sunulabilmektedir. Böylece pazarlamaya konu olan hikaye veya içerik daha geniş kitlelere ulaşabilmektedir.

İnsanların belli bölgeleri ziyaret etmelerini sağlayan unsurlar arasında o bölgeye ait hikâyeler de yer aldığından transmedya hikayeciliği turizm açısından önemli bir pazarlama aracıdır. Bölgenin hikayesi transmedya hikaye anlatımı aracılığı ile farklı mecralarda konu edilmekte ve o bölgeye ait hikayenin farklı alanlara yayılması mümkün olmaktadır. Tarihin çeşitli dönemlerinde yaşanan aşk, kahramanlık, gizem gibi olayların ve hikâyelerin insanları etkileme gücüne sahip olması ve duygusal içeriklerle süslenip aktarabilmesi, turistlerin bu hikâyelerin geçtiği yerlere gitme arzusunu pekiştirmektedir. Dolayısıyla, turizme dair birçok çekicilik transmedya hikayeciliği kullanılarak küresel ölçekte pazarlanabilmektedir. Diğer bir ifadeyle, transmedya hikayeciliğinde, turizme ilişkin hikayeler farklı mecralarda konu edilmekte (tema parklar, romanlar, film kaynaklı turizm faaliyetleri gibi) ve insanlar tarafından konuya ilişkin yeni içerikler üretilmektedir. Bunlar geniş kitlelere duyurularak hikâyenin bilinirliği artırılmaktadır. Böylece bu hikayelerin konu edildiği destinasyonlar rekabet ettikleri diğer destinasyonlara göre üstünlük sağlayabilmektedir.

Referanslar

Aktan, E. (2018). Sosyal Ağlar ve Transmedya Hikâyeciliği: Kullanıcı Paylaşımları Üzerinden Transmedyal Hikâye Etkinliğinin Değerlendirilmesi. İçinde; E. Aktan (Editör), Halkla İlişkilerden Reklama, Sosyal Medyadan Turizme: Transmedya Hikayeciliği (ss. 23-45). Konya: Literatürk Academia; Kim, J.H. ve Youn, H. (2016). How to Design and Deliver Stories about Tourism Destinations, Journal Of Travel Research, 56(6): 808-820; Sarı, G. (2017). Transmedya Hikâye Anlatıcılığı: Kötü Çocuk Örneği, Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi, 2(4): 245-253; Uygur M.S., Demirer, D. ve Hatırnaz, B. (2017). Turizm Pazarlamasında Alternatif Bir Araç Olarak Hikâyelerin Kullanımı, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(42): 34-42.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Tuncer, M. (2018). Destinasyon Pazarlaması ve Transmedya: “The Water Diviner” Üzerine Bir Değerlendirme, Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı, 16(25): 117-129.