Tanıtma

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Tanıtım kavramını Türkçe ve Batı dillerindeki karşılığı (çeviri) açısından değerlendirmek mümkündür. Türkçe kullanımı açısından bakıldığında, tanıtma ve tanıtım arasında anlam bakımından bir fark yoktur ve anlam bakımından bir farkın olmaması bir sorun da oluşturmamaktadır. Eş anlamlı olup birbirinin yerine kullanılabilir. Tanıtma ve tanıtım sözcükleri aynı kökten gelmektedir. Türkçe sözlüklerde tanıtma eylemi ve tanıtmak “Bir şeyin veya bir kimsenin tanınmasını sağlamak” olarak ifade edilmektedir. Batı dillerindeki karşılığı (çeviri) açısından bakıldığında tanıtma ve tanıtım kavramları açısından karmaşık bir durum söz konusudur.

Gerek doğal bilimler gerekse toplumsal bilimler için uluslararası düzeyde yaygın dil olan İngilizce’de tanıtma karşılığı olarak önce information (enformasyon); bilgi verme, bilgi yayma, sonra promotion (satış artırıcı çabalar); tutundurma, yükseltim, özendirme, teşvik; daha sonra publicity (tanıtma, tanıtım, duyurum) kullanılmaktadır. Bu anlamda bilim insanlarımızın bilgisizlik, ihmalkarlık, taraftarlık, kolaycılık ve Türkçe’de önemsemezlik gibi nedenlerle yanlış kullanılmaktadır. En çok kargaşa tanıtma (tanıtım), tutundurma ve duyurum arasında olmaktadır. Bu üç kavramı yerine oturtabilmek için aşağıdaki çözüm önerilebilir.

Tanıtmanın çok sayıda tanımları olmakla birlikte sonuçta bu tanımlar özde aynıdır. Tanıtmanın birkaç kısa tanımı şu şekildedir: 1) Tanıtma; belirli iletileri belirli kitlelere ileterek onların tutum ve davranışlarını değiştirmedir. 2) Tanıtma; bir tarafın (kişi, küme, örgüt) diğer bir tarafla (kişi, küme, örgüt) bilgiyi paylaşma ile ilgili eylemlerdir. 3) Tanıtma; bilgi, düşünce, kanı, tutum ve davranış biçimlerinin kaynaktan hedef kitlelere bazı kanal ve araçları kullanarak aktarılmasıdır. 4) Tanıtma; bir tarafın bazen tek yönlü bazen çift yönlü iletişimlerle hedef alınan veya alınmayan kitlelere tanıtma yaklaşımı yoluyla yazılı, görsel ve işitsel araçlar veya tekniklerle iletilmesi olayıdır.

Tanıtmanın uzun tanımı ise; Bir çıkar elde etmek amacıyla bir kişi, küme veya örgüt tarafından (kaynak) uygun yaklaşım, strateji, politika, yöntem, teknik ve araçlardan yararlanılarak hedef olarak belirlenen veya belirlenmeyen kitlelere ürün, hizmet, kanı, düşünce, yarar, kişi, yer, tutum veya davranış hakkında bilgi vermek, onları aydınlatmak ve onların desteğini sağlamak; bir düşünce, konu veya durum hakkında kitleleri etkilemek, yöneltmek ve hatta kitleleri kandırmak veya kitlelerin bir tutum veya davranış kazanmalarını kolaylaştırmak, gerçekleştirmek için yapılan bir etkinlik, olay veya eylemdir.

Yararlanılan Kaynaklar

Newson, D. ve Allen, S. (1976). This is PR: The Realities of Public Relations, Belmont Kaliforniya: Wudsworth Publishing Co; Sosyal, İ. (1976). Tanıtma ve Türkiye’nin Tanıtılması. Ankara: UNESCO Türkiye Milli Komisyonu; Tolungüç, A. (1992), Tanıtım ve İmaj, Anatolia: Turizm ve Çevre Dergisi, 3(2): 11-19.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Rızaoğlu, B. (2004). Turizmde Tanıtma (Gözden geçirilmiş ve genişletilmiş üçüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.