Tanıtma Fonu
Kamu Kurumu Kavram Kültür ve Turizm Bakanlığı Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Turizm endüstrisinde rekabet avantajı elde etmek için, bütün bölgelerin potansiyel turistler için var olan çekiciliklerinin ve sundukları turist deneyiminin diğer turizm bölgelerinden daha üstün olmasını gerektirmektedir. Çekiciliklerin ve deneyimin hedef kitleye ulaşımı etkili bir tanıtım ile mümkündür. Hedef kitlede oluşan imajın olumlu ve sürdürülebilir olması tanıtım için sunulan maddi desteğin büyüklüğü ile ilişkilidir. Tanıtım faaliyetlerinin etkinliğinde maddi açıdan sağlanan fonların rolü büyüktür. Tanıtma fonu; bir turizm bölgesini yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli yönleri ile tanıtmak için kuruluşların kaynaklarını arttırmak amacıyla oluşturulan maddi destektir.
Tanıtma fonu, turizm bölgesinin tanıtımına katkıda bulunmak, dünyanın diğer ulus ve milletleri ile entegrasyonu ve etkileşimi için kullanılması amacı ile geliştirilir. Turizmde tanıtma fonundan çeşitli alanlarda yararlanılabilir. Bu kapsamda, turizmde basılı materyaller olan tanıtım broşürleri, turizm bölgesi tanıtım kitapları, dergiler ve turizm bölgesine ilişkin web sitesi gibi yayınlar için kullanılabilir. Bunun yanında tanıtma filmi ve belgeseller ve organizasyon, etkinlik, zirve, kongre, workshop gibi birçok alanda da kullanılabilir.
10. 06. 1985 tarihli ve 3230 sayılı kanun ile kurulmuş olan Tanıtma Fonu’nun amacı; turizm bölgesini yurtiçi ve yurtdışında çeşitli yönleri ile tanıtmakla görevli kuruluşların kaynaklarını artırmak, kültür varlığının yayılmasını sağlamak, ülkenin yurtdışında politik, ideolojik, ekonomik, kültürel ve turizm politikalarının amaçladığı hedeflerin gerçekleştirilmek, devlet arşiv hizmetlerini etkili bir hâle getirmek, milletler arası kamuoyunu ülkenin çıkarları doğrultusunda yönlendirmeye, yurtiçinde yapılan yurtdışına yönelik faaliyetlerin desteklenmeye çalışmaktır. Bu amaçla, turizm bölgelerindeki projelere destek sağlanması talebi ile tüm kamu kurum ve kuruluşları, vakıflar, dernekler, konfederasyonlar, federasyonlar, birlikler, şirketler, gerçek kişiler vb. Tanıtma Fonu’ndan yararlanabilmektedir. Günümüzde, Tanıtım Fonu’na ilişkin çalışmalar Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.
Referanslar
Richards, G. ve Wilson, J. (2004). The Impact of Cultural Events on City Image: Rotterdam, Cultural Capital of Europe 2001, Urban Studies, 41(10): 1931-1951; Wilson, S., Fesenmaier, D. R., Fesenmaier, J. ve Van Es, J. C. (2001). Factors for Success in Rural Tourism Development, Journal of Travel Research, 40(2): 132-138.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2018/11/08_Tanitma.pdf, (Erişim tarihi: 17.07.2019).