Dış Tanıtım

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Dış tanıtım takdim etme, sunma anlamında kullanılan tanıtım kavramının ülke dışını amaçlayan şeklini oluşturmaktadır. Kavram bir bütün olarak hedef kitlesi yabancılar olan ülkeleri, turizm işletmelerini, seyahat acentalarını, taşımacılık hizmetini gerçekleştiren işletmeleri ilgilendirmektedir.

Küreselleşen dünya ile birlikte ekonomik, sosyokültürel ve siyasal yoğunlaşma kamuoyunu bilgilendirmeyi çok daha önemli hale getirdi. İletişim teknolojisindeki gelişmelerle beraber bireylerin bilgiye ulaşma kolaylığı, hedef kitlesi uluslararası kamuoyu olan ülke veya kurumların, dış tanıtım kavramını dikkate almalarını gerektirmektedir. Ülkeler ve kurumlar olumlu ve saygın bir imaj edinmek, dünya genelinde kültürü, değerleri ve somut çıktılarıyla tanınmak ve tüm bunlardan katma değer edinmek adına dış tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirmektedirler. Nitekim başarılı bir dış tanıtım faaliyeti ülkeye ya da kuruma ekonomik, sosyo-kültürel ve siyasal anlamda katkılar sağlamaktadır. Örneğin; gelir yaratma, ihracatı arttırma, yabancı yatırımları çekme, ülke para birimini uzun vadede değerli kılma gibi artı ekonomik özellikler; tarih-kültür-dil gibi değerlerin tanınması, benimsenmesi, yayılması gibi kültürel özellikler ve dünya genelinde dış politika anlamında sözü geçen, saygın bir ülke olma gibi siyasal özellikler açısından avantajlar sunmaktadır.

Dış tanıtım kavramını sadece devlet eksenli düşünmek doğru değildir. Bütünsel bir bakış açısıyla o ülkenin ilgili kamu kuruluşları yanında halkı, turizm kuruluşları, diğer özel ve sivil toplum örgütleriyle bir bütün halinde çok aktörlü bir yapıya sahiptir. Hem tanıtılacak ülkenin/kurumun hem de tanıtım yapılacak hedef kitlenin çok aktörlü yapısı gereği tek yönlü ilişkiler yerine çok yönlü geri bildirime (feedback) bağlı bir ilişki yapısının kurulması daha sağlam ve etkili tanıtım gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Bu süreçte tanıtımı yapılacak öğenin mevcut imajı (tarihi, kültürü, yönetim şekli, altyapı imkânları, şehirleri, turizm alanları, sunduğu hizmeti, insanları-çalışanları, uluslararası medyada temsil edilme biçimi vb.) hedef kitlenin algılamalarında önemli bir zemin oluşturmaktadır.

Dış tanıtım sürecinde başvurulacak faaliyetler; eğitim faaliyetleri (değişim programları, dil okulları), sportif, kültürel, ekonomik etkinlikler (olimpiyatlar, şampiyonalar konserler, festivaller, fuarlar vb.), enformasyon hizmetleri (reklam, halkla ilişkiler kampanyaları, tanıtıcı yayın ve materyaller vb.), kanaat önderleri (sanatçılar, siyaset-bilim adamları, sosyal medya fenomenleri vb.), markalar (dünya genelinde satışı olan her türlü ürün-hizmet veya şirket) olarak örneklendirilebilir. Dış tanıtım sürecinde araştırma, planlama, uygulama ve değerlendirme basamakları olmalıdır. Araştırma sürecinde tanıtımı yapılacak ülke ya da kurumun mevcut durum analizi yapılmalı ve uzak-yakın çevresi analiz edilmelidir. Planlama bölümünde araştırma bölümünden elde edilen bilgiler ışığında hedef kitlesi, amaçları-hedefleri, stratejileri- taktikleri, bütçe ve takvimine yer verilmelidir. İlk iki basamağın gerçekleştirilmesiyle son aşama olan değerlendirme bölümünde, hedef kitleden alınan dönüşümlere göre tanıtım kampanyasının başarısı değerlendirilerek daha sonraki dönemler için çıkarımlarda bulunulmalıdır. Günümüzde iletişim ve ulaşım teknolojisindeki hızlı gelişmelerle bilgiye ve hedefe erişmenin kolaylığı dış tanıtım kavramını teknolojik gelişmelerle yakından ilişkili hale getirmiştir. Geleneksel tanıtım araçlarıyla birlikte dijital araçların da kullanımı dış tanıtım faaliyetinin içeriğinde yer almaktadır.

Referanslar

Bahar, O. ve Kozak, M. (2005). Küreselleşme Sürecinde Uluslararası Turizm ve Rekabet Edebilirlik. Ankara: Detay Yayıncılık; Kazancı, M. (1995). Kamuda ve Özel Sektörde Halkla İlişkiler. Ankara: Turhan Kitabevi; Kozak, N. (2010). Turizm Pazarlaması. Ankara: Detay Yayıncılık; Tanyeri, E. (2015). Destinasyon Tanıtımında Halkla İlişkiler. Konya: Literatürk Yayıncılık; Tavmergen, İ. P. ve Meriç, P. Ö. (2002). Turizmde Tanıtma ve Halkla İlişkiler. Ankara: Turhan Kitabevi Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Tolungüç, A. (1990). Türkiye’nin Dış Tanıtım ve Turizm Sorunları. Ankara: Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu Yayınları.