Lale Logosu

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye’nin turizmdeki markalaşma faaliyetlerini simgeleştirmek ve rakiplerinden ayrılarak daha fazla turist ve turizm geliri elde etmek için yürüttüğü çalışmalar kapsamında 2000 yılında uluslararası bir yarışma düzenledi ve bu yarışmada seçilen logoyu ülke logosu olarak tanıttı. Bu tarihten itibaren Tanıtma Genel Müdürlüğü’nce yurtdışında yürütülen tüm tanıtım faaliyetlerinde lale logosu kullanıldı, özel sektör ve kamu kuruluşları da bu fikri benimsedi.

Lale logosu dDf (Dream Design Factory) Ajansı’nca tasarlandı. Ajans aynı dönemde Bakanlık adına düzenlenen yurtdışı kampanyalarını da yürüttü.

Bir logo tasarlanırken temsil ettiği değerin özünü, varlığını doğru yansıtması ve bu anlamı estetik bir değerle sunması iletişime katkı sağlamıştır.

Öte yandan logonun estetik veya anlamsal değerinin yanında simge olarak belleklerde edindiği yer de önemlidir. Bu durum, zamanla ve kullanım sıklığıyla doğrudan ilgilidir. Belirli bir zaman sonra logonun şekli ve anlamıyla birlikte, temsil ettiği değeri hatırlatması daha fazla önem kazandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tanıtım kampanyalarının gücünü artırmak ve içerik desteği sunmak için kullanmaya başladığı lale logosunda o dönemki eğilimler uyarınca kaligrafi ve yazım dillerinden etkilenerek tasarlanmasının da etkisiyle Türkiye ifadesini ve lale motifinin özgün bir İznik çinisinden esinlenerek stilize edilen hali kullanıldı ve 32 dilde hazırlandı. Logodaki kırmızı; azmi ve mutluluğu, mavi; gökyüzünü ve sonsuzluğu, yeşil ise; doğanın huzur ve güven veren rengini simgelemektedir.

Böylece tarih boyunca sanatın ve yaşamın birçok alanını etkilemiş bir çiçek olmasının ötesinde atfedilen derin duygu ve anlamlar bu logoyla günümüze taşınmış olup ülke iletişiminde kullanılmaya devam eFdilmekteFdir.

Yararlanılan Kaynaklar

Tanıtma Bülten 11. Sayı (Nisan 2017): 30-31.