Turizmin Çeşitlendirilmesi

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Destinasyon çekicilikleri, destinasyonların özelliklerine göre biçimlenmekte ve çeşitlenmektedir. İnsanlar seyahat edecekleri destinasyonların özelliklerini değerlendirerek ihtiyaç ve isteklerini en iyi şekilde karşılayan destinasyonları tercih etmektedir. Turizm ürünü; çekicilik, olanaklar, ulaşılabilirlik ve destinasyon imajı ögelerinin bileşimiyle oluşmakta ve turistleri seyahate yönlendirmektedir. Turizm ürünü çok çeşitli olduğundan turizmin de birçok çeşidinden söz edilebilmektedir. Örneğin; bir destinasyondaki kültürel ögeleri görmek üzere seyahat eden turist için kültür turizminden bahsedilmektedir. Golf olanaklarından yararlanmak amacıyla başka bir destinasyonu ziyaret eden turistler için golf bir çekicilik unsuru olmakta ve golf turizmi gerçekleşmektedir. Dolayısıyla, turizmin çeşitlendirilmesi destinasyondaki çekiciliklerin çeşitlendirilmesiyle mümkün olmaktadır.

İnsanların bir destinasyona seyahat etme sebepleri seyahat motifleri olarak da adlandırılmaktadır. Bu kapsamda, destinasyona ait çekiciliklerin, dolayısıyla seyahat motiflerinin, çeşitlendirilmesi turizmin çeşitlendirilmesi anlamına gelmektedir. Nitekim, turizm olayının öznesinde insanın bulunması birçok seyahat motifinin oluşmasına neden olmaktadır. Bu doğrultuda destinasyona özgü farklı turizm çeşitleri de ortaya çıkmaktadır. Örneğin bir destinasyona gelen turistler destinasyonun kültürel değerlerini görmek için buraya seyahat ediyorlarsa kültür turizminden, spor aktivitesine katılmak için seyahat ediyorlarsa spor turizminden bahsedilmektedir. Eğer destinasyonun tercih edilmesindeki temel neden kültür ise kültür turizmi, spor ise spor turizmi destinasyonun asıl turizm ürününü oluşturmaktadır. Diğeri ise, destekleyici turizm ürünü olarak nitelendirilmektedir. Diğer taraftan, turizmin çeşitlendirilmesi, özel ilgi turizmi ve alternatif turizm gibi kavramlarla da ilişkilendirilmektedir. Destinasyondaki kitle turizmine ek olarak geliştirilen turizm türleri (sosyal turizm, lüks turizm, kruvaziyer turizmi, karavan turizmi, yat turizmi, kültür turizmi gibi) burada turizmin çeşitlendirilmesi anlamına gelmektedir.

Referanslar

Bramwell, P. B. (Editör) (2004). Coastal Mass Tourism: Diversification and Sustainable Development in Southern Europe. Birleşik Krallık: Channel View Publications; Douglas, N., Douglas, N. ve Derrett, R. (2001). Special Interest Tourism. Melbourne: John Wiley; Kozak, N., Kozak, M. A. ve Kozak, M. (2011). Genel Turizm. Ankara: Detay Yayıncılık; Olalı, H. ve Timur, A. (1988). Turizm Ekonomisi. İzmir: Ofis Ticaret Matbaacılık; Usta, Ö. (2014). Turizm Genel ve Yapısal Yaklaşım. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kozak, N., Kozak, M. A. ve Kozak, M. (2011). Genel Turizm. Ankara: Detay Yayıncılık