Mikolojik Turizm
Gastronomi Turizm Çeşitleri Kültür Rotası
-
2024
Türk Dil Kurumu’nun tanımına göre mikoloji “mantar bilimi” olarak tanımlanmaktadır. Temelde mantarların farklı disiplinler altında incelenmesini benimseyen mikoloji; bünyesinde kimya, biyoloji, tıp, rekreasyon, tarih, gastronomi, din ve kültür gibi pek çok bileşeni barındırmaktadır. Mikolojik Turizm ise, mantarlarla ilgili kültürel faktörler ve doğal çevre arasında yer alan estetik orman manzaraları, doğa turizmi, rekreasyonel hasat süreci ve geleneksel mutfak perspektiflerinin bir arada sunulduğu, boş zamanı keyifli şekilde geçirmeyi hedefleyen bir turizm türüdür. Kavramsal olarak ele alındığında ekoturizm, kırsal turizm, gastronomi turizmi, sağlık turizm gibi özel ilgili alanlarıyla bağdaştırılan mikolojik turizmle, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlanabildiği ifade edilmektedir.
Genel anlamda gastronomik ögeler seyahatin en önemli tamamlayıcı unsurlarıdır. Mikolojilk turizmde coğrafya, iklim ve toprak özelliklerinin uygunluğuna göre uzman rehberlerle birlikte turlar düzenlenebilmektedir. Düzenlenen bu turlarda yenilebilir yabani mantarların gıda olarak kullanımının yanında tıbbi özelliklerine de yoğunlaşılmaktadır. Özellikle düşük nüfuslu kırsal kesimde mantarlara bağlı oluşan bu sektör, ekonomiye önemli katkılar sunmaktadır.
Doğa ile gastronomi arasındaki etkileşimle hayat bulan mikolojik turizm ya da diğer adlarıyla mikoturizm ve mantar turizmi; toplama, pişirme, tadım, tıbbi bilgi gibi deneyimsel süreçleri içermekte ve yalnızca bu süreci deneyimleyebilme motivasyonuyla seyahat eden bir grubu meydana getirmektedir. Özel bir ilgi alanı olan bu turizm çeşidi yerel kalkınmaya katkı sağlamakla birlikte rehberlik mesleği için yeni bir ihtisaslaşma alanını da gündeme getirmektedir. Aynı zamanda mikoturizmin gerçekleştirilebildiği bölgelerin korunmasıyla birlikte yeni kaynaklar için yöre ya da bölgeleri teşvik edebileceği düşünülmektedir.
Şarap turizmi gibi niş bir turizm ürünü olarak görülen mikolojik turizm, kitle turizminin aksi bir yaklaşımla oldukça farklı ve eşsiz bir destinasyon oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Günümüzde bilinirliği düşük bir turizm faaliyeti olmasına rağmen özellikle Avrupa ülkelerinde yerel halk tarafından gerçekleştirilen popüler bir faaliyet olarak gösterilmektedir. Dünyanın pek çok farklı yerinde sürdürülen mikolojik faaliyetler bulunmaktadır. Bu faaliyetlerin en bilinenleri ise Fransa, İsveç, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Zelanda, Avustralya, Çin gibi ülkelerde gerçekleştirilmektedir. Bahsi geçen ülkelerde genellikle Trüf Mantarı ve farklı çeşitlerine yoğunlaşıldığı bilinmekle birlikte, bu etkinlikler ile bireyleri konu hakkında bilgilendirmek ve turistik faaliyet olarak hayata geçirmek amaçlanmaktadır.
Referanslar
Arslan, M., Kaba, H., Köse, M., Yılmaz, T., Okan, T., Köse, C. ve Hilesiz, H. (2021). Yenilebilir Yabani Mantar Ticaretinde Toplayıcı ve Aracıların Rolü: İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Örneği, Turkish Journal of Forest Science, 5(1): 165-186; Ceylan, V., Muştu, Ç. ve Sarıışık, M. (2022). Türkiye’nin Mikolojik Turizm Kapsamındaki Kaynak Potansiyelinin Değerlendirilmesi, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(1): 107-121; Latorre, J., Frutos, P.D., Magistris, T.D. ve Martinez-Pena, F. (2021). Segmenting Tourists by their Motivation for an Innovative Tourism Product: Mycotourism, Journal of Ecotourism, 20(4): 311-340; Misir, İ., Sezen, T.S. ve Şahin, B. (2022). Mikoturizm ve Toplum Temelli Turizm İlişkisi Üzerine Bir Değerlendirme. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 6(1): 139-155; Suazo, P. ve Viana-Lora, A. (2022). The Contribution of Mycolohical Tourism to Well-Being, the Economy and Sustainable Development, International Journal of Environmental Research and Public Health, 19: 17027; Thome-Ortiz, H. (2020). Social Construction of Mycological Culinary Heritage as a Tourist Resource and its Dimensions of Sustainability, Folia Turistica, 55: 46-66.