Çay Turizmi

Kavram Turizm Çeşitleri

Çay yetişen bahçelerden çay yaprağı toplamak, çay evlerinde çay deneyimi yaşamak/tadım yapmak, çay müzelerini ziyaret etmek, hediyelik eşya olarak çay ve ekipmanlarından (çay fincanı, çay kutusu ve demlik gibi) satın almak, çay bungalovlarında konaklamak, çay fabrikalarını ziyaret etmek ve çay festivallerine katılmak gibi birçok turistik aktiviteyi bünyesinde barındıran bir turizm türüdür. Turizm sektörü açısından yeni bir kavram olmakla birlikte çay yetişen ülke ve bölgelerde turizmden elde edilen geliri arttırmak için oldukça önemli bir turizm çeşididir. Özel ilgi turizmi, alternatif turizm, gastronomi turizmi ve niş turizm ile ilişkilendirilebilecek bir turizm türüdür.

Dünya üzerinde çay; Hindistan, Çin, Sri Lanka, Bangladeş, Endonezya, Japonya, Malezya, Tayvan, Tanzanya, Tayland ve Türkiye başta olmak üzere 30’dan fazla ülkede yetiştirilmektedir. Ancak bu ülkelerin hepsinin çay turizminden henüz aktif olarak gelir elde ettiği söylenemez. Bir ülkede çay turizminden gelir elde edilmek isteniyorsa, ülkenin ziyaretçiler için bir çay turu rotası hazırlaması ve bu rotanın seyahat acentaları tarafından sunulan tur paketlerine turistik çay parkuru şeklinde dahil edilmesi tavsiye edilmektedir. Öte yandan, acentaların tek başına turlar düzenlemesi yeterli olamayacağından, çay turizmi kapsamında ziyaret edilen yerlerdeki turizm işletmelerinin de ziyaretçilere çay ile hazırlanan yemekler servis ettiği, geleneksel çay saatleri ve sunumları düzenlediği, SPA merkezlerinde çaylı özel bakım kürleri ya da çay banyoları hazırladığı bilinmektedir.

Çay turizmine katılan kişilere çay turisti adı verilmektedir. Çay turisti en yalın haliyle, “Çay tüketimi ile ilgili tarih, kültür ve gelenekleri deneyimleyen turist” olarak tanımlanabilir. Pek çok özel ilgi turistinde görüldüğü gibi çay turisti de eğitim ve gelir seviyesi yüksek ve araştırmacı kişilerdir. Çay ve aksesuarları ile ilgili koleksiyon yapma eğiliminde oldukları söylenebilir.

Referanslar

Çullu Kaygısız, N. (2018). Çay Turizmi. İçinde; Aysu Altaş (Editör) Tüm Yönleriyle Çay ve Çay Turizmi (ss. 75-87). Ankara: Detay Yayıncılık; Fernando, P. I. N., Kumari, K. W. S. N. ve Rajapaksha, R. M. P. D. K. (2017). Destination Marketing to Promote Tea Tourism Socio-Economic Approach on Community Development, International Review of Management and Business Research, 6 (1): 68-75; Varnacı Uzun, F. (2018). Çay Turizmi Destinasyonları. İçinde; Aysu Altaş (Editör) Tüm Yönleriyle Çay ve Çay Turizmi (ss. 89-108). Ankara: Detay Yayıncılık.