Korku Turizmi

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Ardahan 2023

Korku ya da korkmak, en doğal psikolojik ve fizyolojik tepkinin dışa vurumudur. Korku doğal, güçlü ve ilkel bir duygudur. Hayatta kalma mekanizması ile gerçek ya da hayali bir tehdit karşısında uyarılarak tetikte olmayı ifade eder. Tehlikede olma ya da zarar görme durumu fiziksek ve psikolojik nedenlere dayanmaktadır. Korku durumunda vücut duygusal ve biyokimyasal tepki gösterir. Kalp atışı hızlanır, terleme ve adrenalin artışı görülür. Korku kaynaklar arasında; araknofobi, akrofobi, ofidiyofobi, agorafobi, klostrofobi, telassofobi, niktofobi ve sosyal fobi gibi belli başlı korku türler yer almaktadır. Bunun yanında gerçekleşmesi muhtemel olumsuz olaylar, hayali varlıklar ve belirsizlik durumları da korkuya neden olmaktadır.

Sıradan duyguların dışında daha güçlü duygular arayışı heyecan verici turizm türlerine katılmada belirleyici bir faktör haline gelmektedir. Bu süreç içinde ‘korku’ ana amaç olarak tanımlanmaktadır. Korkunun turizm çeşidi olması; korku sonucu salgılanan adrenalin hormonu ile ilgilidir. Adrenalin hormonu ile korku duygusu arasında çok güçlü bir bağlantı olduğu bilinmektedir. Heyecan ve korku durumunda adrenalin salgılanması artar. Adrenalin hormonu vücudu enerjik kılıp harekete geçmesinde önemli rol üstlenmektedir. Korku filmleri ile yapılan araştırmalarda duyguları uyaran ve olayların belleğe kaydedilmesinde adrenalinin rolünün yüksek olduğu görülmüştür. İnsanlar vücutlarındaki adrenalin düzeyini artırmak için hem biyokimyasal tepki hem de psikolojik tepkilerin oluşması amacıyla korku turizmine katılırlar. Korku turizminin cazibe merkezleri arasında mezarlıklar, zombi temalı etkinlikler ve tarihi müzeler, cinayet alanları yer almaktadır. Dünyada öne çıkan yerler arasında Transilvanya’da bulunan Drakula’nın Şatosu, Paris Yeraltı Mezarları, Londra Zindanları, San Diego bulunan Coronado Oteli, Avustralya’da Point Hicks Deniz Feneri yer almaktadır. Bunun yanında tehlikeli exstrem sporlar arasında olan bungee jumping, skydiving, vahşi yaşam alanlarında bulunma ve San Fermin festivali gibi etkinliklere katılmak bu turizm türünün bir parçası haline gelmektedir. 

Yararlanılan Kaynaklar

Başaran H. A. (2015). Spinoza’da Korku Duygusu Üzerine Bir İnceleme, Dört Öge, 4 (8); Carnicelli-Filho, S., Schwartz, G. M. ve A. K. Tahara, (2010). Fear and Adventure Tourism in Brazil, Tourism Management, 31(6): 953-956; Gençöz T. (1998). Korku: Sebepleri, Sonuçları ve Başetme Yolları, Kriz Dergisi, 6 (2): 9-16

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Carnicelli-Filho, S., Schwartz, G. M. ve A. K. Tahara, (2010). Fear and Adventure Tourism in Brazil, Tourism Management, 31 (6): 953-956.