Turizm İşletmeciliği

Kavram Ekonomi Üretim Yönetimi ve Pazarlama Yönetim ve Organizasyon Muhasebe-Finansman İnsan Kaynakları Yönetimi

Turizm işletmelerinin geliştirilmesi ve varlıklarının sürdürülebilir olması ile ilgili bütün faaliyetler işletme biliminin bir uygulama alanı olan turizm işletmeciliği kapsamındadır. Turistik ihtiyaçların karşılanması amacı ile üretim faktörlerinin doğru bir şekilde birleştirilmesi ve yüksek karlılık hedefleri ile turizm işletmeleri mal ve hizmet üretimi gerçekleştirmektedir. Böylece ülke ekonomisinde katma değer yaratılarak sürükleyici ve uyarıcı etki ile canlanma sağlanmaktadır.

Turistin sürekli yaşadığı konutunun bulunduğu yerden ayrılması ile başlayan ve tekrar başlangıç noktasına dönüşü ile sonlanan turizm faaliyeti kapsamında ortaya çıkan konaklama, yeme içme, ulaştırma, eğlenme gereksinimleri turizm işletmeleri tarafından karşılanmaktadır. Turistlerin geçici barınma ihtiyacını karşılayan işletmeler konaklama işletmeleri, tatilleri sırasında ortaya çıkan beslenme ihtiyaçlarını karşılayan işletmeler yeme içme işletmeleri, gerek turistik destinasyona ulaşmalarını gerekse destinasyon içindeki ulaşımlarını sağlayan işletmeler ulaştırma işletmeleri, eğlenme ihtiyacını karşılayan işletmeler de eğlence işletmeleri olarak sınıflandırılmaktadır. Bu işletmelerden konaklama işletmeleri dışındakiler çok zaman turistlerin yerel halkla birlikte kullandıkları hem turizm sektörüne hem de diğer sektörlere hizmet eden işletmelerdir.

Turizm olayının kendine özgü yapısı nedeni ile turizm işletmeleri ihtiyaçların çeşitlenmesi doğrultusunda birbirlerini tamamlayıcı özellik göstermektedir. İşletmelerin birindeki aksama diğerlerini de etkileyerek turistin tatmin düzeyinin düşmesine neden olabilmektedir. Turizm sektörünün gelişimine yönelik planlamalarda tüm birimlerin dikkate alındığı detaylı bir yöntem izlenmelidir.

Turizm sektörünün makineleşme ve otomasyona tam olarak uyum sağlayamaması ve emek yoğun üretim tarzı sayesinde turizm işletmeleri özellikle gelişmekte olan ülkelerde işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlamaktadır. Doğal kaynakların ekonomik varlık olarak değerlendirilmesi ile ödemeler bilançosu açıklarının kapatılmasında önemli rol oynayan turizm işletmeleri hakkında yatırım kararları etkinlik ve verimlilik kavramları göz önünde bulundurularak alınmalıdır.

Emek yoğun üretim yapılan turizm işletmelerinde istihdam edilecek personelin kalifiye olması önemli bir ayrıntıdır. Üretim ve yönetim kademelerinde analitik ve hızlı düşünebilen, çözüm odaklı, duygusal zekası yüksek personelin bulunması hem turizm işletmeleri hem turizm sektörü hem de ülke ekonomisinin gelişimi ve sürdürülebilirliği bakımından kilit noktadadır. Turizm işletmeleri son kullanıcının tüketimine hazır üretim gerçekleştirdikleri için turistik ürünün özelliklerinden kaynaklanan çok sayıda değişkeni de aynı anda kontrol etmek durumundadır. Ülke içinde ve dünyada turizm sektöründe ortaya çıkan gelişmeler yakından takip edilmeli, rekabet stratejileri bu doğrultuda belirlenmelidir.

Referanslar

Aktaş, A. (2002). Turizm Eşletmeciliği ve Yönetimi (İkinci baskı). Antalya: Azim; Barutçugil, İ. (1989). Turizm işletmeciliği (Üçüncü baskı). İstanbul: Beta; Kozak, N., Kozak, M.A. ve Kozak, M. (2012). Genel Turizm (On altıncı baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Olalı, H. ve Korzay, M. (1993). Otel işletmeciliği. İstanbul: Beta Yayınları; Oral, S. (2005). Otel işletmeciliği ve Verimlilik Analizleri. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Bardakoğlu, Ö. (2015). Turizm işletmeciliği. İçinde; A. Timur ve Ö. Bardakoğlu (Editörler), Turizm İşletmeciliği (ss. 29-42). Ankara: Detay Yayıncılık.