Turizm Ekonomisi

Kavram Ekonomi

Ekonomi sınırsız insan ihtiyaçlarını karşılamak için kıt kaynakların (hammadde, işgücü vb.) idaresini inceleyen bir sosyal bilim dalı olarak nitelendirilmektedir. Ekonomi-turizm ilişkisi bireylerin turizm faaliyetlerine katılma nedenleri, tercihleri ve sonuçları ele alır. Bu açıdan turizm ekonomisi turizm olayının ekonomik yönünün bir ifadesidir.

Turizm ekonomisi mikro ve makro açıdan incelenmektedir; mikro açıdan turizm ekonomisi; bireysel ve firma tercihleri (turizm işletmeleri, turistlerin seyahat kararları gibi) makro açıdan ise bütünü ilgilendiren (yatırım, istihdam, büyüme ve kalkınma gibi) konuları ele almaktadır. Turizm sektörünün ekonomideki yeri ve önemi turizm ve büyüme, turizm ve istihdam, turizm ve milli gelir, turizm ve ödemeler dengesi, turizm ve ekonomik yapı, turizm ve sosyo-kültürel yapı ve ekonomi ve çevre gibi konular üzerine kuruludur.

Turizm faaliyetlerinin özellikle son yıllarda orta seviye gelir grubu ülke ekonomileri içindeki payı göz önüne alındığında turizmle büyüme ve kalkınma konuları ekonomi bilim insanları tarafından çokça çalışılan konular arasına girmiştir. Zira turizm ülkelere sağladığı ekonomik ve sosyo-kültürel ve çevre açısından doğrudan ve dolaylı olmak üzere birçok olumlu etkileri söz konusudur. Bu açıdan turizme önem atfeden ülkeler bu endüstriye yatırımlar yaparken turizm endüstrinin gelişimi için kalkınma plan ve politikaları belirlemektedir.

Turizm faaliyetlerindeki yoğunlaşmalar ekonomiler arasında uluslararası ticaret dengelerini kendileri lehine değiştirebilmektedir. Bu sayede ekonomiler turizm harcamalarının istihdamı artırıcı, ekonomik faaliyetleri canlandırıcı etkileriyle ekonomik ve sosyal refahlarını artırılabilmektedir. Öte yandan turizmin özellikle çevre açısından olumsuz etkilere sahip olduğu da bilinmektedir.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Işık, C. ve Selçuk, G. N. (2016). Turizm Ekonomisi. Ankara: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Yayınları.