Turizm Politikası

Kavram Ekonomi Kamu Yönetimi

Bir ülkenin iç ve dış turizminin geliştirilmesinde, yönlendirilmesinde, istihdam yaratılmasında ve turizmin gelir getirici bir fonksiyon haline getirilmesinde kamu tarafından ülkenin genel ekonomi politikasına uygun olarak geliştirilen yöntemlerin tümü turizm politikasını oluşturmaktadır.

Turizm politikası, ülkelerde turizmin ekonomik ve ekonomik olmayan işlevlerinden rasyonel bir şekilde yararlanmak, turizmin olası negatif etkilerini minimuma indirmek amacıyla turistik etkinliklere bilinçli bir şekilde yapılan müdahalelerin ve turizm endüstrisinde alınan önlemlerin tümü olarak tanımlanabilmektedir.

Bilimsel olarak tanımlamak gerektiğinde ise turizm politikası; somut faaliyetlere rehberlik edecek ve yön verecek olan bazı amaçları soyut bir biçimde araştıran ve inceleyen ekonomi bilimi ve ekonomi politikasının bir dalı olarak tanımlanabilmektedir. Turizm politikasının dinamiklik, çok yönlülük, kurumsallık ve akılcılık gibi çeşitli özellikleri vardır. Devletin rolü turizm politikalarını belirlerken sadece ekonomik gelişme ve yoksulluğu azaltmakla sınırlı olmayıp aynı zamanda ülkenin imajını ve kimliğini inşa etmeyi de içermektedir. Turizmin ülkeler için ciddi bir gelir kaynağı olarak görülmesinden ve ülkelerin ekonomisini geliştirilmesinde önemli bir role sahip olmasından dolayı devletin turizmi teşvik eden politikaların belirlenmesinde aktif bir rol alması büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte, devletin sadece turizm endüstrisi için değil, politik ideolojilerini geliştirmek için de turizm politikaları geliştirilmesi gerektiği oldukça açıktır.

Turizm endüstrisinde, özel şirketler turizm tesislerinin pazarlanmasına ve korunmasına odaklanırken, devlet turizm ortamını yönetmeye, politika yönergelerini yayınlamaya ve ülkenin imajını korumaya odaklanmaktadır. Turizm genellikle önemli bir ekonomik katkı unsurudur, turizm politikaları genellikle sanayinin kâr potansiyelini en üst seviyeye çıkarmak, döviz kazancı elde etmek ve ülke içinde istihdam olanakları yaratmak için formüle edilmektedir. Bunun yanı sıra, bazı ülkeler, devletin politik imajını ve meşruiyetini arttırmak için turizm politikalarını kullanmaktadır. Kültürel bütünlüğü, çeşitliliği veya kimliği geliştirmede doğru bir şekilde belirlenen turizm politikalarının rolü büyüktür.

Turizm politikasında kamu yönetiminin turizm alanına dolaylı ve dolaysız olarak yaptığı her türlü müdahaleler yer alabilmektedir. Bu müdahale alanlarının bazıları şunlardır: 1) Turizmin arz ve talep yönündeki ve mevcut koşulların iyileştirilmesini gerektiren nedenlerinin belirlenmesi. 2) Turizm alanında uygulanmakta olan ve önerilen müdahalelerin etkilerinin araştırılması. 3) Turizm alanında alınacak önlemlerin sektör ve ülke üzerinde ortaya çıkabilecek etkilerinin araştırılması. 4) Turizmin gelişmesi için yeni hedeflerin belirlenerek, araçların ve imkânların ortaya konması. 5) Turizmin sağladığı ekonomik yararların maksimum düzeye çıkarılması. 6) Ülke turizminin uluslararası pazarlarda yer almasına yardımcı olunması. 7) Turizm alanında sağlam ve güvenilir STK'ların oluşmasını özendirerek, turizm endüstrisinin değişik alanlardaki faaliyetlerinin iyi bir şekilde sürdürülmesi ve oto kontrolünün sağlanması. 8) Turizmin yarattığı dışsal ekonomilerin olumlu yönlerini geliştirme yoluyla, genel ekonomi politikası içinde sektörün düzenli ve dengeli gelişmesinin sağlanması ve turistik sermayenin sistematik olarak korunması ve işletilmesinin oluşturulması.

Turizm politikasının hedeflerini; ülkenin ekonomik büyümesine ve dış ödemeler dengesine katkıda bulunulması, ülkenin ekonomik kalkınmasına yardımcı olunması, toplumdaki bireyleri turizmin sosyal sosyal işlevinden yararlandırılması, istihdama katkı sağlanması, doğal ve tarihsel kaynakların korunması ve fiyat istikrarının gerçekleşmesine yardımcı olunması oluşturmaktadır.

Turizmin kamu yönetimi tarafından düzenlenebilecek ve koordine edilebilecek büyüklükte ekonomik ve sosyal bir faaliyet olması nedeniyle diğer sektörlerle ilişkisi ve bu sektörlere bağlı olarak yaşanabilecek sorunları devlet müdahalesini zorunlu kılmaktadır. Aynı zamanda, turizm sektörü büyük altyapı ihtiyacı yaratmaktadır ve bu ihtiyacın karşılanması için gerekli olan sabit sermaye yatırımları devletin desteğini, yardımını ve katkısının gerekliliğini bir daha ortaya çıkarmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Butler, W. R. (2006). The Tourism Area Life Cycle, Applications and Modifications, Cilt-1, Aspects of Tourism 28. Clevedon. Buffalo. Toronto. Channel View Publications; Demir, Ş. Ş. (2014). Beş Yıllık Kalkınma Planlarından Türkiye Turizm Stratejisi 2023’e: Turizmde Tanıtma Çalışmalarına Yönelik İçerik Analizi, Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Dergisi, 5(15): 101-119; Kültür ve Turizm Bakanlığı (2013). Türkiye Turizm Stratejisi 2023; Olalı, H., Nazilli, S., Kırcıoğlu, N. ve Sümer, M. (1983). Dış Tanıtım ve Turizm. Ankara: Nadir Kitap; Vannarith, C. (2009). State and Tourism Planning: A Case Study of Cambodia, Turismos An International Multidisciplinary Journal of Tourism, 4(1): 63-82.