Ulusal Turizm Politikası

Kavram Ekonomi

Uygulamalarının başlıca amacı gelir elde edilmesi ve istihdam yaratılmasıdır. Turizm endüstrisinin ülkelerin gerek tanıtımında gerekse kalkınmalarında önemli bir role sahip olması nedeniyle hükümetlerin ulusal bir turizm politikası oluşturmaları oldukça gereklidir. Ulusal turizm politikasının oluşturulabilmesi için öncelikle hedeflerin belirlenmesi gerekmektedir. Hedefler, ana hedefler ve ara hedefler olarak ikiye ayrılmaktadır. Başlıca ana hedefler; ülkeye yüksek döviz girdisinin sağlanması, insanların tatil ihtiyaçlarının kaliteli bir şekilde karşılanması, iç turizm talebinin yönlendirilmesi, iç ve dış turizmin geliştirilmesi, ülkenin iyi bir şekilde tanıtılması, bölgeler arası ekonomik ve sosyal dengesizliğin giderilmesidir. Ara hedefler ise, ekonomik, sosyal, çevresel, kültürel ve politik hedeflerden oluşturmaktadır. Ulusal turizm politikası belirlenirken niçin, nelere ve nasıl sorularına yanıt verme çabası hakimdir.

Turizm sektörünün dinamik bir sektör olması nedeniyle ulusal turizm politikalarının da dinamik olması, değişen koşullara göre yeniden belirlenmesi, gözden geçirilmesi ve yeni fırsatların yaratılması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, turizm politikasının hedeflerine ulaşılması için etkin bir uygulama planının yapılması ve belli aralıklarla sonuçların değerlendirilmesi gereklidir. Uygulamanın ve modelin dayandığı düşüncenin temelinde tek hedefe yönelik sorunların çözülmesi değil, turizm politikasının bir hedefler bütünü şeklinde yorumlanması olmalıdır. Özellikle hedefler sistemi çerçevesinde yapılacak uygulamalar sonucunda ortaya çıkan seçeneklerin değerlendirilmesi, turizm politikasının son aşamasıdır.

Ulusal turizm politikası uygulamalarında özellikle üç unsurun net bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Bunlar; turizm kavramı, terminoloji, eğilimler, sorunlar ve varsayımların açık bir şekilde tanımlanması yoluyla düşünce ve eylem birliğinin oluşturulması, hedefler arasında oluşturulan dengenin açık bir şekilde ortaya konması, fayda ve maliyetlerin belirlenebilir ve anlaşılır olmasıdır. Turizm politikası ancak bu unsurların rehberliğinde aşamalı olarak yapılan uygulamalar ile hedeflerine ulaşabilmektedir. Bu durumda, uygulanacak olan ulusal turizm politikalarının ülkenin özel koşullarına, ülkeye özgü turizm kaynaklarına, ülkenin idari ve politik yapısına bağlı bir işlev olduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla, ulusal turizm politikaları belirlenirken turizm teşvik politikaları, yatırım politikaları, eğitim politikaları, tanıtım ve pazarlama politikaları gibi alt başlıklar belirlenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Balıkçıoğlu, E. ve Oktay, K. (2015). Türkiye’de Turizm Gelirleri ve Ekonomik Büyüme İlişkisinin Kamu Politikaları Doğrultusunda Değerlendirilmesi, Sosyoekonomi Dergisi, 23 (25): 113-125; Kang, S., Kim, J. ve Nicholls, S. (2014) National Tourism Policy and Spatial Patterns of Domestic Tourism in South Korea, Journal of Travel Research, 53 (6): 791-804; Keyser, R. D. ve Vanhove., N. (1997). Tourism Quality Plan: An Effective Tourism Policy Tool, The Tourist Review, 52 (3): 32-37; Xiangping, L., Meng, F. ve Uysal, M. (2008). Spatial Patterns of Tourist Flows among the Asia-Pacific Countries: An Examination over a Decade, Asia Pacific Journal of Tourism Research, 13 (3): 229-43; Uçar, A., Akpınar, R. ve Negiz, N. (2018). Ulusal Turizm Stratejisinin Yerele Yansıması: GEKA Örneği, Journal of Tourism Theory and Research, 4 (2): 133-147.