Ulusal Tanıtım Politikası

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Kamu Yönetimi

Devletin çeşitli yönlerden ülkenin özelliklerini medya yoluyla gerek yurtiçinde gerekse yurtdışındaki hedef kitleye anlatabilmek için belirlediği stratejilerden oluşmaktadır. Ulusal tanıtım politikalarının siyasal, ekonomik ve toplumsal işlevleri mevcuttur. Devlet, gerçekleştirdiği tanıtım etkinliklerinde, ülkede sunulan hizmetler ve sahip olunan olanaklar konusunda hedef kitleyi bilgilendirmektedir. Yurtdışındaki tanıtım politikaları çok daha geniş coğrafyalara ulaşmayı ve ülkenin tanıtımı konusunda daha fazla çaba harcamayı gerektirmektedir. Başarılı bir ulusal tanıtım politikasının belirlenmesinde ülkenin özgün ürünlerinin ön plana çıkarılması, farklı çekim noktalarının tanıtılması ve ekonomik üretim etkinliklerinin sergilenmesi büyük önem taşımaktadır.

Turizm bağlamında ulusal tanıtım politikalarının amacı turizmi teşvik etmek, bilginin yayılması yoluyla gerçek ve potansiyel müşterileri bir varış noktasına seyahat etmeye teşvik etmektir. Tanıtım, bir turizm ürününün pazarlanmasında kullanılan en etkili pazarlama karması unsurlarından biridir. Genel pazarlama planına uygun olarak tanıtmanın amaçları, tanıtımın gerçekleştirildiği hedef grubu belirlemek, etkin reklam, satış desteği ve halkla ilişkiler programlarını bulmak ve planlanacak en iyi yöntemleri seçmek, tanıtım faaliyetlerini kontrol etmek ve değerlendirmektir. Turizmde tanıtım; potansiyel turistlerin dikkatini çekmeye, mevcut alıcıların davranışlarını değiştirmeye ve destinasyonun ziyaretçi sayısını artırmaya imkan tanımaktadır. Her tanıtım kampanyasının mutlaka bir teması ve logosu olmaktadır. Tanıtım faaliyetlerinde kullanılan başlıca araçlar ise reklam, halkla ilişkiler, basın açıklaması, lansman, sponsorluk, fuarlara katılım, sosyal medya, seminerler ve kongrelerdir. Ulusal tanıtım politikasında kritik başarı unsurları stratejik yönelime, ülkenin marka kimliği ve imajına, paydaş katılımına ve tanıtım faaliyetlerinin uygulanması, izlenmesi ve aksayan yerlerin gözden geçirilmesine bağlıdır. Ulusal tanıtım politikalarının belirlenmesinde ve uygulanmasında devlet kurumlarının, yerel yönetimlerin, turizm il müdürlüklerinin, yerel işletmelerin ve yerel halkın katkısı bulunmaktadır. Ulusal tanıtım politikalarının uygulanmasında, bu konuda uzman yerli ve yabancı ajanslardan destek almak da mümkündür.

Referanslar

Demir, Ş. Ş. (2014). Beş Yıllık Kalkınma Planlarından Türkiye Turizm Stratejisi 2023’e: Turizmde Tanıtma Çalışmalarına Yönelik İçerik Analizi, Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Dergisi, 5 (15): 101-119; Kültür ve Turizm Bakanlığı. (2007). Türkiye Turizm Stratejisi 2023. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı; Milli Eğitim Bakanlığı. (2018). Halkla İlişkilerin İlişkili Olduğu Alanlar. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı; Taşkın, E. ve Güven, Ö. Z. (2003). Turizmde Bölgesel Tanıtım ve Pazarlama, Pazarlama Dünyası, 4: 52-56; Yavuz, M.C. ve Karabağ, S. F. (2009). Ulusal Turizm Tanıtımı ve Pazarlama Yönetimi Örgütlenmesi: Türkiye İçin Bir Model Önerisi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 1 (36): 113-130.