Turizmde Gerçek Talep
Kavram Ekonomi
-
2019
Ekonomi biliminde talep “Tüketicilerin belli bir zaman içinde satın almayı planladıkları mal ve hizmet miktarı” olarak tanımlanmaktadır. Talep kavramı satın alma arzusunu ve isteğini yansıtmakta ve gelirin çeşitli ihtiyaçlar nedeni ile harcanması yönünü ifade etmektedir. Ancak, her istek talep olarak değerlendirilmemektedir. Ekonomik anlamda bir isteğin talep olarak değerlendirilebilmesi için yeterli satın alma gücü ile desteklenmiş olması gerekmektedir.
Turizm endüstrisinde yer alan turizm talebi de ekonomi biliminde tanımlanan talep kavramı ile benzer özellikler taşımaktadır. Turizm talebine yönelik kavramsal tanımlamalar; seyahat etme isteği, geçici sürelerle konaklama durumu, yeterli satın alma gücü, seyahati gerçekleştirebilecek boş vaktin olması ve turistik işletmelerin ürettiği mal ve hizmetlerden faydalanma ekseninde değerlendirilmektedir. Turizm talebi, “Turizm amaçlı seyahat isteğinde olan ve bu isteğini gerçekleştirebilecek yeterli satın alma gücüne ve boş zamana sahip, belirli hedef doğrultusunda turistik mal ve hizmetlerden faydalanmak isteyen kişi ya da kişiler topluluğu” olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım aynı zamanda Turizmde Gerçek Talep'in üç önemli unsurunu belirtmektedir. Turizmde Gerçek Talep'in oluşabilmesi için;
- Turizm ürün ve hizmetlerini satın alma ve seyahat etme isteği,
- Yeterli satın alma gücü (gelir),
- Yeterli boş zamanın varlığı gereklidir.
Bu üç unsurdan birinin eksik olması durumunda, gerçek turizm talebinden söz etmek mümkün değildir. Satın alma gücünden yoksun olan satın alma isteği, ekonomik açıdan talep olarak kabul edilmemektedir.
Belirli bir zamanda belirli bir fiyat düzeyinde, turizm öğelerini satın alma gücü ve isteğinde olup turizm faaliyetlerine katılan kişi sayısı aktif turizm talebini oluşturmaktadır. Gerçek (fiili - aktif) talep turizm istatistiklerinde yaygın olarak seyahat edenlerin sayısı olarak ifade edilmektedir. Bir destinasyona yönelik gerçek turizm talebi araştırmalarında; talebin sayısal değeri, ziyaretçilerin milliyetleri, demografik özellikleri, tatilden istek ve beklentileri yer almaktadır.
Satın alma gücünden yoksunluk potansiyel talep olarak değerlendirilir. Potansiyel talep; mevcut koşulları ile gerçek turizm talebini gerçekleştiremeyen ancak turizm hareketine dahil olma isteğinde olan kişileri kapsamaktadır. Turizm sektörü açısından ise kişinin yeterli gelirinin olması yanında, çalışma süresinin dışında seyahate ayırabileceği uygun bir zaman diliminin var olması da gerekmektedir. Turizmde Gerçek Talep ile ilgili tüm özellikler bilinmekle birlikte, potansiyel turizm talebinin boyutunu belirlemek ve ölçmek zordur. Potansiyel talep: Koşullarında değişiklik olduğu takdirde gelecekte turizm faaliyetlerine katılabilecek bireylerden oluşmaktadır. Bu bireyler ödeme güçlerinde bir artış olması veya kendilerine uygun fiyatlı bir tatil paketi sunulması halinde seyahate çıkabilmektedirler. Potansiyel talep grubunda yer alan bireylerin potansiyel olarak gelecekte gerçek turizm talebi kategorisine dahil olma imkanları bulunmaktadır. Turizmin gelişimini planlamak açısından potansiyel talep faydalı olmakla birlikte pratikte çok dikkate alınmamaktadır.
Sonuç olarak Turizmde Gerçek Talep; seyahat hizmetlerini talep ederek çeşitli destinasyonlara giden ve turizm ürününü satın alan kişilerden oluşmaktadır.
Referanslar
Akış Roney S. (2011). Turizm Bir Sistemin Analizi. Ankara: Detay Yayıncılık; Bahar O. ve Kozak M. (2013). Turizm Ekonomisi. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2908 Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1865. 4. Ünite. 106-125. Eskişehir; Cooper, C. Fletcher J. Gilbert D. Shepherd R. Wanhill S. (1998), Tourism Principles and Practice (İkinci baskı). İngiltere: Pearson Education Limited; Çeken H. (2014). Turizm Ekonomisi. Ankara: Detay Yayıncılık; Özkök F. (Editör) (2014). Turizm Ekonomisi. III. Bölüm, 49-73. İstanbul: Paradigma Akademi.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
İçöz O. ve Kozak M. (1998). Turizm Ekonomisi. Ankara: Turhan Kitabevi.