Turizm Talebi

Turizm talebinin daha iyi anlaşılabilmesi için ikiye ayırmak mümkündür. Bunlardan birincisi ülke içi turizm talebi; vatandaşların kendi ülkeleri içinde kalmak kaydıyla turizm ihtiyaçlarını tatmin etme isteğine dayanan taleptir. İkincisi ise dış turizm talebi olup, ikamet ettikleri ülke dışında seyahat etmek isteyenlerin toplamı olarak açıklanabilir.

Turizm talebinin özellikleri, turizm talebi bağımsızdır ve kişiden kişiye farklılık gösterir. Örneğin turistlerin gelir durumu farklılık göstermesi seçilen destinasyonu da etkiler. Turizm talebinin çok yönlü olduğu ifade edilebilir. Çünkü kişiler farklı amaçlar ile ziyaret gerçekleştirebilmektedir (rahatlama, gezme, görme eğlenme vb.). Turizm talebi, kişisel harcanabilir gelir ile doğrudan ilişkili olup kişisel harcanabilir geliri yüksek olan ülkelerin turizm talebi yüksektir. Turizm talebinde ikame olanakları fazladır ve talep her an farklı destinasyona dönüşebilir. Turizm talebi mevsimsel olarak yoğunluk gösterebilir. Bu sayılan özelliklere göre turizm talebi, ülkelere ekonomik açıdan olumlu getirileri olduğu için kaynakların verimli kullanılabilmesi, talebin iyi analiz edilmesi ve turizm yatırımlarının detaylı incelemeler neticesinde yapılması gerekliliği anlaşılmaktadır.

Turizm talebini etkileyen bazı faktörler vardır. Bunlar; ekonomik (turistik mal ve hizmet fiyatları, kişilerin harcanabilir gelir düzeyleri, seyahat edilen yerin mesafesi, turizm endüstrisinin alt ve üstyapısının durumu, reklam ve tanıtım, nüfus ve sağlık), sosyal (moda, zevk ve alışkanlıklar, boş zaman, yaş, cinsiyet, aile yapısı, meslek, kentleşme düzeyi, kültür ve eğitim düzeyi, toplumsal değer yargıları ve din), politik, yasal, psikolojik ve diğer faktörler olarak sıralanabilir. Yukarıda sayılan turizm talebini etkileyen bu faktörler çok çeşitli olup doğrudan turizm endüstrisi ile ilişkilidir.

Yararlanılan Kaynaklar

Bahar, O. ve M. Kozak. (2012). Turizm Ekonomisi. Ankara: Detay Yayıncılık; Dallı, Ö. (1974). Turizm Talebi ve Gelirleri. Ankara: Ajans Türk Matbaacılık; Freyer, W. (1999). Tourismus-Marketing. 2. Auflage. Münih: Oldenburg: Olalı, H. ve A. Timur. (1988). Turizm Ekonomisi. İzmir: Ofis Matbaacılık; Preez, J. ve S.F. Witt (2003). Univariate Versus Multivariate Time Series Forecasting: An Application to International Tourism Demand, International Journal of Forecasting, 19: 435-451; Selçuk G. N. (2004). Turizmin Erzurum Ekonomisindeki Yeri (Turizm Uydu Hesapları Yöntemi İle İncelenmesi) (Yayımlanmamış doktora tezi). Erzurum: Atatürk Üniversitesi SBE; Şahin, A. (1990). İktisadi Kalkınmadaki Önemi Bakımından Türkiye’de Turizm Sektöründeki Gelişmelerin Değerlendirilmesi. Ankara: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Vanhove, N. (2005). The Economics of Tourism Destinations, Burlington: Heinemann; Yağcı, Ö. (2007). Turizm Ekonomisi. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kızıldemir, Ö. (2017). Turizmin Ekonomik Etkilerinin Bölgesel Kalkınma Açısından Değerlendirilmesi: Adana Örneği, (Yayımlanmamış doktora tezi). Sakarya: Sakarya Üniversitesi SBE.