Salda Gölü
Doğal ve Kültürel Miras Göl IUGS Jeolojik Miras Listesi
-
2019
Türkiye’nin Göller Bölgesi’nde, Burdur’un 64 kilometre batısında Yeşilova ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Yeşilova ilçesi, Göller Bölgesi’nin Güneybatısında olup, Burdur’un da batısında yer almaktadır. İlçe; Burdur’un merkez ve Karamanlı ilçesi, Denizli’nin Acıpayam ve Çardak ilçesi ile Afyon’un Başmakçı ilçesi ile komşudur. Yüzölçümü 1.351 kilometrekaredir. Yeşilova ilçesi Ege ve Akdeniz bölgeleri, 37⁰ 38’ kuzey enlemi, 29⁰ 30’ doğu boylamları arasında yer almaktadır. İlçe Göller Bölgesi’nin karakteristik özelliklerine sahiptir.
Salda Gölü, aşınmaya karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayalardan oluşan formasyona sahiptir. Salda Gölü formasyonu, yaklaşık beş milyon yıl önce başlayan geç- erken miyosen özelliğine sahip ve halen aktif çökelme sistemi içerisinde oluşan bir tektonik oluşumdur. Türkiye’nin en derin gölü olmasına karşın suyunun berraklığı ve temizliği sebebiyle Salda Gölü’ne Batı Anadolu’nun Maldivleri veya Saldivler olarak anılmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1.140 metredir. Yüzölçümü 44 kilometrekaredir. Salda Gölü, Antalya-Denizli Pamukkale tur rotası üzerinde sıklıkla ziyaret edilir.
Salda Gölü; kumsalları, turkuaz rengi, güzel manzarası, temiz doğası, yemyeşil ormanları ve kamp alanları gibi doğal güzellikleri ile ön plana çıkan alanlardandır. Ayrıca, çok sayıda kuş çeşidini barındırmaktadır. Salda Gölü; ziyaretçilere yelken, kano, avcılık, sörf, foto-safari, göl turu, dalış ve yüzme gibi imkânlar sağlamaktadır.
2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Salda Gölü Tabiat Parkı ve Salda-Tınaztepe Turizm Merkezi olarak ilan edildi. Salda Gölü Tabiat Parkı içinde kır lokantası, idare ve ziyaretçi tanıtım merkezi, çocuk oyun alanı, tuvalet ve bebek bakım odası, soyunma kabinleri gibi tesisler mevcuttur. Ayrıca, 2012 yılında Yeşilova ilçesi Eşeler Yaylası Tınaz Tepe Mevkiinde hizmete giren Salda Kayak Merkezi Türkiye’nin kış turizmi merkezleri içinde en yenilerinden bir tanesidir. Tesiste beş pist, teleski, kar motoru, kayak takımı ve elbise kiralanabilecek kafeterya yer almaktadır. Salda Kayak Merkezi, Salda Gölü ile birlikte önemli bir turizm destinasyonu olmaya adaydır.
Salda Gölü; Beyaz Adalar Plajı, Salda Gölü Tabiat Parkı Plajı ile Salda Gölü Belediye ve Doğanbaba Plajlarından oluşmaktadır. Bu üç farklı alanı 2018 yılında toplam 689.730 kişi ziyaret etti. Beyaz Adalar’ı 292 bin kişi, Salda Gölü Tabiat Parkı’nı 97.730 kişi, Salda Gölü Belediye ve Doğanbaba Plajı 300 bin kişi ziyaret etti. Burdur genelinde 14 Bakanlık belgeli, 27 Belediye belgeli olmak üzere toplam 41 konaklama tesisi bulunmaktadır. Salda Gölü’nün bulunduğu Yeşilova ilçesinde 10 farklı konaklama tesisi mevcuttur. Yeşilova ilçesinde faaliyet gösteren seyahat acentası yoktur; Burdur’da toplam on adet A Grubu seyahat acentası faaliyet göstermektedir.
Referanslar
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) (2013). Alternatif Turizm Çalıştay Raporu Batı Akdeniz Bölgesi. Burdur: BAKA; Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Burdur Müze ve Ören Yerleri Ziyaretçi İstatistikleri. Burdur: Burdur Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Sert, M., Arsoy, Z. ve Çelik, M. Y. (2018). Salda Gölünün Kıyı Şeridini Oluşturan Kayaçların Karakterizasyonu. İçinde; S. Salman, D. Kavak ve A. Kılıçer (Editörler), Mühendislik Bilimlerinde Güncel Akademik Çalışmalar (ss. 655-668). Cetinje: IVPE; Tanır, M. (2011). Burdur İl Tanıtım Rehberi. Ankara: Burdur Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Tarım ve Orman Bakanlığı (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü) (2019). Burdur, http://bolge6.ormansu.gov.tr/6bolge/AnaSayfa/tabiatparklari/saldagolutabiatparki.aspx?sflang=tr, (Erişim tarihi: 11.12.2019).