-
2019
Akdeniz Bölgesi’nin Antalya bölümünde konumlanan Burdur, Akdeniz kıyı kesimi ile Anadolu’nun iç kesimlerini birbirine bağlayan geçitlerden biri üzerinde yer alıyor. Tarih boyunca değişik uygarlıkların yaşamını idame ettirdiği Pisidia bölgesinde yer alan ve 1391 yılında Osmanlı topraklarına katılan Burdur, 1923 yılında il oldu. 6.387 kilometrekare yüzölçümü olan Burdur ilinin merkez ile birlikte (Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni ve Yeşilova) toplam 11 ilçesi bulunuyor. Burdur ilinin yüzey şekilleri engebeli bir plato görünümündedir ve dağlık alanlar il yüzölçümünün yaklaşık yüzde 61’ini meydana getiriyor.
Burdur, yılın 12 ayında dört mevsim boyunca turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilebildiği; coğrafi konum olarak güçlü turizm destinasyonlarına yakın bir mesafededir. Burdur ilinde; kültür turizmi, somut ve soyut kültürel miras turizmi, kırsal turizm, yayla turizmi, kuş gözlemciliği, göl turizmi, mağara turizmi, av turizmi, doğa sporları turizmi, fosil turizmi, kanyon turizmi, foto safari, kış turizmi ve gastronomi turizmi gibi farklı turizm türlerinin gerçekleştirilebileceği alternatif turizm kaynakları yer alıyor.
Burdur’da yer alan turizm çekicilikleri arasında Sagalassos, Kremna, Kibyra, Sia, Balbura, Bubon ve Milias antik kentleri, Hacılar ve Kuruçay Höyüğü, Susuz ve İncir Han, Taş Oda, Bakibey Konağı, Mehmet Akif Ersoy Kütüphanesi, Ulu Camii ve Saat Kulesi, Kavaklı Rum Kilisesi, Burdur Müzesi, Burdur ve Salda Gölü, Salda Kayak Merkezi, İnsuyu Mağarası; Burdur Şiş, göce sarması, sülük aşı, çifne, dirgit, papara, turp aşı, akça katık, dirgit, kabak helvası, testi kebabı, ceviz helvası, Burdur muhallebisi, gazel böreği ve ceviz ezmesi; folklorik değerler ve festivaller; filin atası olarak bilinen Mastodon fosili yer alıyor.
Referanslar
Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). http//www.burdurkulturturizm.gov.tr, (Erişim tarihi: 15.10.2019); Güngördü, E. (2007). Türkiye’nin Turizm Coğrafyası. Ankara: Asil Yayın Dağıtım; İnanır, A. (2018). Destinasyon Yönetimi Kapsamında Paydaşlar Arası İlişkiler Üzerine Bir Araştırma: Göller Yöresi Örneği (Yayımlanmamış doktora tezi). Antalya: Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Solmaz, C. (2014). Yerel Halkın Bölge Turizmine Bakış Açısının Belirlenmesi: Burdur’da Bir Araştırma, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(10): 91-105; Yılmaz, O. (2005). Burdur İlinin Turizm Potansiyeli. İçinde; I. Burdur Sempozyumu Bildiriler Kitabı (ss. 569-590). Burdur: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi.