Olympos

Doğal ve Kültürel Miras Antik Kent

Önemli bir antik Likya kenti olan Olympos, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı bir yerleşimdir. Adını Tahtalı Dağı’ndan alan Olympos’un Antalya’ya uzaklığı 87 kilometre, Kumluca’ya uzaklığı ise 28 kilometredir. Çıralı ve Adrasan arasında kalan Olympos, civarındaki doğal ve tarihi güzellikler açısından da oldukça değerli bir yerleşimdir. Olympos’u diğer sahil diğer yerleşimlerinden farklı kılan özellikleri antik kentin içinden geçilerek ulaşılan plajı, plajın caretta caretta kamlumbağalarının yuvalama bölgelerinden biri olması, efsanevi Yanartaş’a (Chimera) yakın olması, konaklama tesisleri ve bölgeyi tercih eden turist tipidir. Olympos bir örenyeri statüsünde olduğu için doğal güzelliğini korumaya devam eden ve hem kültür-tarih hem de güneş-deniz-kum turizmine cevap veren bir özelliktedir.

Olympos antik kentinde yer alan kalıntılar kenti ikiye bölen Akçay’ın (Olympos Çayı) iki yanında uzanmaktadır. Antik kentin en önemli unsurlarından biri liman anıtsal mezarlarıdır. Antik kentin sahille buluştuğu noktada, bu lahitlerin en önemlileri arasında yer alan Kaptan Eudemos’un yazıtı yer almaktadır. Olympos’un doğusunda, sahilden 300 metre ileride Caretta carettaların yumurta bıraktıkları bir alan bulunmaktadır. Bu nedenle, mayıs-eylül ayları arasında sahilin bu bölgesinde koruma alanları oluşturuluyor, bu alanlar gönüllüler tarafından korunmaktadır.

Olympos’un birkaç kilometre güneybatısındaki Çakaltepe’nin güney yamacından devamlı olarak alevler çıkmaktadır. Bu noktaya Yanartaş denilmektedir. Özellikle geceleri etkileyici bir görüntüye sahip olan bu doğa olayı aslında bölgede yaşanan büyük depremler sonucu sıkışan metan gazının aynı noktadan yüzeye ulaşması sonucu oluşmaktadır. Lykia’da yaşayan ve ağzından ateş püskürdüğüne inanılan Khimaira Canavarı ile özdeşleşen bu doğa olayı dolayısıyla Olympos, Bellerophontes efsanesine ev sahipliği yapmaktadır.

Bir vadi üzerinde kurulan Olympos’ta konaklama tesisleri çoğunlukla ağaç evler, bungalovlar ve çadır kamplarından oluşmaktadır. Bu yapısıyla genelde genç-orta yaşlı sırt çantalı turistlerin ziyaret ettiği bir destinasyondur. Özellikle yabancı kaynaklarda hippi rotasında sıcak bir nokta/durak olarak bilinmektedir. Bunun sebebinin özellikle 1990’lı yıllarda bölgeyi sırt çantalarıyla ziyaret eden Avustralyalı turistler olduğu düşünülmektedir.

Olympos’ta yapılabilecek birçok aktivite bulunmaktadır. Öncelikle antik kentte yer alan nekropol, tiyatro, hamam, Deliktaş, akropol ve piskopos evi gibi önemli kalıntılar ziyaret edilebilmektedir. Olympos’ta konaklarken, ziyaretçiler yöreye ait olan kavunlu dondurma ve kaktüs inciri gibi yerel lezzetleri de tadabilmektedir. Ayrıca birçok yürüyüş rotası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Tahtalı Dağı, Çıralı-Tekirova, Yanartaş-Ulupınar Deresi, Ulupınar Köyü-Üçoluk Yaylası, Çıralı-Korykos, Musa Dağı, Adrasan-Gelidonya Feneri, Karaöz-Gelidonya Feneri, Sazak Koyu, Adrasan Koyu-Kızıl Dağ rotalarıdır. Bölgede aynı zamanda dağ tırmanışı, dalış, tekne gezileri, paragliding ve 4x4 araç turları da yapılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Kültür ve Turizm Bakanlığı (2019). Olympos Broşür. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı; Lonely Planet (2019). Olympos, https://www.lonelyplaneom/turkey/olympos, (Erişim tarihi: 11.10.2019); Parman, E., Avtur, O., Uçkan, Y. O., Uçkan, E., Mergen, Y., Uğurlu, E., Topoğraf, A. N., Evcim, S., Öztaşkın, G., Bursalı, M., Yeşilova, H., Gökalp, Z. D. ve Kaya, Z. (2006). Lykia’da Bir Korsan Kenti: Olympos. İstanbul: Homer Kitabevi; Şahin, S. ve Parman, E. (2003). Olympos: Çıralı Adrasan Gezi Rehberi (M. Adak, Editör). İstanbul: Günışığı.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Erhat, A. (1999). Mitoloji Sözlüğü. İstanbul: Remzi Kitabevi.