Türkiye’nin güneybatısında yer alan ve Ege Bölgesi’nde bulunan bir sahil ilçesidir. Türkiye’nin önemli tatil merkezlerinden biridir. Marmaris’in sahip olduğu kıyıları girintili çıkıntılı olmasından dolayı çok sayıda koy ve körfezlerden oluşuyor. Marmaris’in tarihi incelendiğinde MÖ 3000 yıllarına kadar gittiği görülüyor. İlçede Karia, Pers, İskender, Bergama, Roma, Bizans, Arap egemenlikleri ile Menteşe beyliği, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti olarak birçok uygarlığın izini görmek mümkündür. Karyalılar, MÖ XI. yüzyıl ile V. yüzyıllar arasında Anadolu’nun güneybatı köşesinde yer alan bir medeniyetti. Bu bölge içerisinde kurulan ilk ve önemli liman kentinin adı Physkos’tu. Bugünkü adı Marmaris olan Physkos’un anlamı ise Karya dilinde doğakenti idi. İnanışa göre Karyalılar kurdukları şehre, çevresinde doğanın tüm güzelliklerini barındırdığı için Physkos adını verdi.

Batısında Kerme Körfezi ile Datça Yarımadası, kuzeyinde Ula, doğusunda Karadağ, Günlük Tepeleri ve Balan Dağı, güneyinde ise Akdeniz bulunuyor. En yakın havayolu ulaşımı imkanı Dalaman Havaalanı’dır. Rodos Adası Marmaris’ten bir saat uzaklıkta yer alıyor. Marmaris’in en eski yerleşimi, Marmaris Kalesi etrafında bulunan Kale Mahallesi’dir. Günümüze doğru nüfusun artması sebebiyle yerleşim kıyı boyunca ve Marmaris eteklerine doğru genişledi.

Marmaris tarihsel dönemleri boyunca birçok yerleşime ev sahipliği yaptı. Physkos, Loryma, Kedrai, Amos, Hydas, Erine, Castabus, Thyssanos, Phoinix, Bybassios, Euthenna ve Amnistos Antik kentleri tarihi ve kültürel çekicilikler arasındadır. Ayrıca Marmaris Kalesi ve Müzesi, Hafza Sultan Kervansarayı, Çarşı-Tarihi Bedesten, İyilik Kayalıkları Arkeoloji Parkı, İbrahim Ağa Camii, Taşhan ve Kemerli Köprü, Günnücek, Yalancı Boğaz ve Cennet Adası (Nimara), Aktaş, Adaağzı gibi doğal ve kültürel değerlere sahiptir. Marmaris yakınlarında ise Çamlık İskelesi, Çamlı köy, Boncuk Koyu, Sedir Adası, Turunç, Kumlubük, Bayır Köyü, Çiftlik Koyu, Bördübet, Turgut Köyü ve Şelalesi Orhaniye-Kızkumu bulunuyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Kafalı Yılmaz, F. (2008). Gelişimini Tamamlamış Kıyı Turizmine Marmaris (Muğla) Örneği, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(3): 159-180; Marmaris Belediyesi (2015a). Kronolojik Marmaris Tarihi, http://www.marmaris.bel.tr/icerik/22/25/kronolojik-marmaris-tarihi.aspx9, (Erişim tarihi: 02.08.2019); Marmaris Belediyesi (2015b). Marmaris ve Çevresi, http://www.marmaris.bel.tr/kategori/23/1/marmaris-ve-cevresi.aspx, (Erişim tarihi 02.08.2019); Marmaris Gezi Rehberi (2019). Marmaris Nerededir?, https://gezimanya.com/marmaris, (Erişim tarihi: 30.07.2019); MARTAB (2012). Marmaris Bölge Rehberi. Marmaris: Marmaris Turizm Birliği.