Çubucak Orman Kampı

Kamp-Kamping İşletmesi Kamp Kamping Konaklama Tesisi Kamping

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Özlem ÖZKEROĞLU (2020) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Kübra AŞAN (2020) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Çubucak Orman Kampı, Muğla ilinin Marmaris ilçesine bağlı Hisarönü beldesine yaklaşık altı kilometre mesafede Marmaris-Datça yolu üzerinde yolun 23. kilometresinde bulunan bir kamp alanıdır. Çubucak Orman Kampı, Hisarönü Körfezinde, Jandarma Karakolu’nun yanında yer almaktadır. Çubucak Tabiat Parkı olarak da isimlendirilmekte ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.

Çubucak Orman Kampı, Marmaris ilçe merkezine yaklaşık 21 kilometre, Muğla il merkezine ise 80 kilometre uzaklıktadır. Kamp alanına Marmaris’ten ulaşmak için, Marmaris’te Ulusal Egemenlik Caddesi yönünde ve Kubilay Alpugan Sokağı tarafındaki kuzey yönünde ilerleyip 600 metre sonra karşılaşılacak olan döner kavşaktan Yeni Datça yolundaki dördüncü çıkışa girilecek şekilde bir yol izlenmektedir. Marmaris-Datça yoluna girilip Değirmendere köyünü geçtikten sonra kamp alanına ulaşmak mümkündür. Özel aracı olmayıp toplu taşıma aracı kullanacak olanların ise Marmaris-İnbükü hattı minibüslerine binip İnbükü mevkiinde inmeleri ve indikleri yerden kamp alanına doğru 10 dakikalık bir yürüyüş yapmaları gerekmektedir.

Çubucak Orman Kampı, koruma altına alınmış bir milli parktır ve içerisinde mangal yakılmasına resmi olarak izin verilen tek Milli Park olma özelliğini korumaktadır. Ziyaretçilerine çadır ve kamp yapma olanağı sunmakta, kampçılar buraya geldiklerinde kamp alanındaki çadırları kiralayarak konaklama yapabilmektedirler. Çadır kiralamak istemeyenler ise kendi çadırlarını getirip burada kamp kurabilmekte ya da karavanlarıyla gelip tatillerini geçirebilmektedir. Kampa giriş ve kamp kullanım ücretleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu fiyat tarifesine göre belirlenmekte, açıklanan ücretler kendi kişisel çadır ve karavanlarıyla gelen kampçıların ücretlerini ifade etmektedir. Ücretlendirme günlük veya sezonluk olarak yapılmakta, dört kişiye kadar olan bireyleri ve grupları kapsamaktadır. Dört kişiden daha kalabalık gelen gruplarda ise beşinci kişiden itibaren çadır ya da karavan ücretinin yüzde 25’i oranında ek ücret talep edilmektedir. Bu ücretlere tüm kampta ortak olarak kullanılan elektrik ve su ücretleri de dahildir. Kampçıların kendi kamp malzemelerini getirmedikleri ya da malzemeye gereksinim duydukları durumlarda kamp alanında çadır, buzdolabı ve çeşitli kamp malzemeleri kiralanabilmektedir.

Kamp alanı içerisinde kampçılara sunulan olanakları elektrik, su, tuvalet, duş, kafeterya, restoran, otopark, güvenlik, soyunma kabinleri ve çocuk oyun alanları gibi imkanlar oluşturmaktadır. Diğer yandan, kampçıların Çubucak Orman Kampı’nda yapabilecekleri pek çok aktivite mevcuttur. Bu aktivitelerin arasında çadır ve karavan kampçılığı, olta balıkçılığı, piknik, fotoğrafçılık, yüzme ve doğa yürüyüşü gibi etkinlikler ile voleybol, basketbol, bilardo ve langırt gibi oyunlar yer almaktadır. Ayrıca burada tatil yapan kampçılar kamp yalanına yakın bölgelerde düzenlenen tekne turlarına, jeep safarilere ve değişik başka aktivitelere de katılabilmektedirler.

Referanslar

https://cubucakcamping.com/, (Erişim tarihi: 23.01.2020).
Yararlanılan kaynaklar: https://gezilmesigerekenyerler.com/mugla/cubucak-tabiat-parki-orman-kampi-inbuku.html, (Erişim tarihi: 23.01.2020); https://kampkaravanrehberi.com/cubucak-orman-kampi/, (Erişim tarihi: 23.01.2020); https://tr.excursionmarmaris.com/cubucak-orman-kampi/, (Erişim tarihi: 23.01.2020); https://cubucakcamping.com/, (Erişim tarihi: 23.01.2020); http://www.campsandbungalows.com/cubucak-orman-kampi.html, (Erişim tarihi: 23.01.2020).

2 / 2

Muğla ili Marmaris ilçesinin Hisarönü mevkiinde Çubucak Tabiat Parkı’nda yer alan bir kamp-karavan tesisidir. Kamp tesisi 1984 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. Kamp, 200 dönüm arazi üzerine kurulu olup Türkiye’nin en büyük çadır ve mesire alanı olarak bilinmektedir.

Kamp tesisinin bulunduğu alanın resmi statüsü daha önce mesire yeri olup 2011 yılında tabiat parkına çevrildi. Orman, deniz ve doğa kaynaklarına sahip bir korunan alandır. Akdeniz maki florasının görüldüğü alanda sıklıkla kızılçam ve sığla ağaçları bulunmaktadır. Alanda aynı zamanda sincap, kertenkele ve karatavuk gibi canlılar da sıklıkla görülmektedir. Alan, Marmaris Datça yolunun 20. kilometresinde yer almaktadır. Tesise ulaşım Marmaris’ten hareket eden Hisarönü dolmuşları aracılığıyla da yapılabilmektedir.

Tabiat Parkı’nda bulunan Çubucak kampı, Türkiye’nin en geniş alana sahip kamp tesislerinden biridir. Çubucak kamp tesisi, 1000 metreye ulaşan bir kıyı şeridine sahiptir. Tesiste su, elektrik, telefon, internet ve kanalizasyon altyapısı mevcuttur. Tesisin yapıları arasında restoran, kafeterya, oyun alanı, basketbol-voleybol sahası, market ve çocuk parkı bulunmaktadır. Ayrıca her sabah tesisin karşısına kurulan küçük köylü pazarında tesis misafirleri için sebze ve meyve satış hizmeti de sunulmaktadır.

Tesiste kamp ve karavan hizmetinin sunulduğu alanlar birbirinden ayrıdır. Sezon dışında karavan sahipleri için araç ve teçhizatların muhafazası hizmeti de sunulduğundan tesis çok sayıda devamlı kamp-karavan müşterisine sahiptir. Tesisin günübirlikçi ziyaretçiler için ayrı bir piknik alanı da bulunmaktadır. Böylece tüm misafir tiplerinin birbirinden bağımsız olarak hizmetlerden faydalanması sağlanmaktadır. Deniz kıyısında orman içinde yer alan bir tesistir. Dolayısıyla misafirleri için çok çeşitli aktivite imkanları sunmaktadır. Olta balıkçılığı, bisiklet sporu, piknik, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, çadırlı kampçılık, yüzme, karavanlı kampçılık, kano sporu gibi aktiviteler yapılmaktadır. Kampın Hisarönü Körfezi’ne açılan kıyısı, tekne kullanıcıları için de önemli bir çekicilik unsudur. Kıyı hafif taşlıklı olup deniz genelde sakin ve dalgasızdır.

Referanslar

https://cubucakcamping.com/hakkimizda/, (Erişim tarihi: 24.01.2020); https://www.ntv.com.tr/galeri/seyahat, (Erişim tarihi: 24.01.2020); http://cubucak.tabiat.gov.tr/, (Erişim tarihi: 24.01.2020); http://www.tukcev.org.tr/tabiat-parklari, (Erişim tarihi: 24.01.2020).