Turunç

Yerleşim Merkezi Deniz Destinasyonu

Muğla’nın güneybatısında yer alan Marmaris, batıdan Reşadiye Yarımadası ve Kerme Körfezi, kuzeyden Ula, doğudan Balan Dağı, Karadağ ve Günlük Tepeleri ile güneyden Akdeniz ile çevrelidir. Akdeniz iklimi sebebiyle çok nemli bir havaya sahiptir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgede yazları oldukça sıcak ve kurak iken kış ayları ise bol yağışlı bir hava hakimdir. Marmaris Milli Parkı sınırlarında yer alan Turunç, Marmaris’in güneyinde İçmeler’den sonraki koyun kıyısında kurulmuştur. Turunç, Marmaris merkeze 20 kilometre uzaklıkta yer alan eski bir balıkçı köyüdür. Ege’nin Akdeniz’e kavuştuğu bölgede, Türkiye’nin Güneybatı ucundaki Bozburun Yarımadası’nda yer almaktadır. Bölge, irili ufaklı adacıkları, fiyortlarla bezenmiş yamaçları, sandal ağaçları, zeytinlikler ve çam ormanlarıyla kaplı coğrafyası ile Güney Ege’nin en güzel koylarından biridir. Turunç bölgesine en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı olup, yaklaşık 115 kilometre mesafede yer almaktadır. Muğla merkeze olan uzaklığı ise 76 kilometre civarındadır.

Turunç, günümüzde mavi bayrak ödüllü denize kıyısı olan ve başlıca geçim kaynağı turizm olan bir mahalle konumundadır. Etrafı çam ağaçları ile kaplı, yüksek tepeler ile çevrili bölgede; tekne turları, dalış etkinlikleri, rüzgar sörfü, kano gibi su sporları, jeep safari, at safari, ATV-Quad, doğa yürüyüşleri, dağcılık, bisiklet gibi aktiviteler yapılabilmektedir. Özellikle bölgede kayalık alanların ve sualtı mağaralarının çokluğu nedeniyle önemli dalış noktalarından biri konumundadır. Turunç plajının güneyinden bir azmak denize dökülmektedir. Bölgede yer olan konaklama işletmelerin çoğunluğu küçük ölçeklidir. Yaklaşık yedi bin yatak kapasitesi bulunan bölgede, genellikle butik otel konseptinde hizmet verilmektedir. Ayrıca bölgede birçok yiyecek ve içecek işletmesi yer almaktadır.

Bölgenin tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. Bölgede sırasıyla; Karyalılar, Loryma antik kenti, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Menteşeoğulları ve Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürmüştür. Turunç beldesine bağlı Kumlubük Koyu'nun kuzeybatısındaki Asarcık tepesinde kurulmuş olan Amos, Hellenistik döneme tarihlenen önemli bir antik kenttir. Bölgedeki buluntulara göre, bölgenin tarihi MÖ II. yüzyıla dayanmaktadır. Rodos karşı yakasında bulunan üç tiyatrodan biri Amos antik kentindedir.

Bölgenin nüfusu 1.700 civarındadır. Nitekim yaz aylarında turizm sezonu nedeniyle nüfus 15 bini bulabilmektedir. Bölge, yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilmektedir. Dolayısıyla bölgenin ana geçim kaynağı turizmdir. Bununla birlikte, bölgede arıcılıkta oldukça önemli bir ekonomik faaliyettir. Bölgeye gelip yerleşen ve bütün yıl yaşayan İngiliz ailelerin sayısı da oldukça fazladır. Bölgeyi genellikle gürültüden hoşlanmayan, doğaya önem veren ve eğitim seviyesi yüksek kesimler tercih etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2020). Tanıtıcı Yayın ve Videolar, https://mugla.ktb.gov.tr/TR-154510/tanitici-yayin-ve-videolar.html, (Erişim tarihi: 03.01.2021); Marmaris Belediyesi (2021). Marmaris’in Tarihsel Konumu. http://www.marmaris.bel.tr/icerik/22/24/marmarisin-tarihsel-konumu.aspx, (Erişim tarihi: 03.01.2021).