Manavgat TUSAN Motel

Konaklama Tesisi Otel

(Manavgat, Antalya, 1971 - )

Yabancı turistler için 10 ila 15 gün süren Anadolu antik kent gezileri sırasında konaklamalarını sağlamak üzere 1960’ların başında kurulan TUSAN Otel-Motel zinciri m/otellerinden biri olup, TUSAN zincirinin son halkasını oluşturması açısından önemlidir. Manavgat TUSAN Motel, Manavgat-Alanya yolu üzerinde, Manavgat’a beş kilometre, Side’ye 22 kilometre ve Alanya’ya 40 kilometre uzaklıkta konumlandı. Çavuş Köyü yolu-Akseki yol kavşağının karşısında, Kızılot Mevkii’nde, deniz kıyısında yer almaktadır. Yaklaşık 40 bin metrekarelik yapılaşma alanı içinde konumlanan otel, taban alanı 3.600 metrekare olan konaklama, restoran ve servis birimleri ile içinde plajının da bulunduğu 36.400 metrekarelik rekreasyon alanından oluşmaktadır. Hizmet verdiği yıllar boyunca çeşitli değişimlere uğrayan motel, 1972’de kiralandığı özgün halinde, sahilde konumlanan ve onar odadan oluşan dört ayrı blok, restoran gibi servis birimleri, havuz ve peyzaj elemanlarından oluşan açık alanların olduğu yapı grubu ile, dört bin metrekarelik inşaat alanına sahiptir. Motele, ilerleyen yıllarda, yedi konaklama birimi daha eklenerek oda sayısı 47’ye çıkarıldı. Var olanın korunarak çeşitli eklemelerin yapıldığı motel, günümüzde, kendisine ait 850 metre uzunluğunda kumsalı olan ve çam ağaçları içerisinde 85 bin metrekarelik alanda 200 oda ve 500 yatak kapasiteli olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Motelin işletildiği yapı, Petrol Ofisi A.Ş. tarafından kamp amaçlı yaptırılmış bir tesis iken, 1971 yılının sonunda kullanılmadan TUSAN Şirketi’ne yedi yıllığına kiraya verildi. Kiraladığı süre boyunca moteli geliştirmek için antlaşma yapan şirketin kira antlaşmasının 1978 yılının sonunda bitti. Motel, 1979 yılından itibaren sekiz yıl boyunca Petrol Ofisi tarafından işletildi. Petrol Ofisi Dinlenme Tesisi olarak, 1988’e kadar iki yıl daha hizmet veren motel, daha sonra Orman Bakanlığı’na devredildi; bir süre boş kaldıktan sonra mahkeme kararıyla Kızılot Belediyesi yönetimine geçti. Belediyeden kiralanması sonrasında kapasitesi artırılarak Flora Garden Beach adıyla hizmete başlayan yapı, günümüzde halen bu adla hizmet vermektedir. Özgün projenin mimari proje müellifi bilinmemektedir. Motelin oda birimleri, vaziyet planında yan yana ve hâkim deniz manzarasına yönelerek kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda yerleştirilir. Çam ağaçlarından oluşan bir ormanlık alandan geçen karayoluyla plaj arasında kalan arazinin oldukça daraldığı kuzeybatı ucunda tek katlı prizmatik konaklama bloklarında, açık bir koridor üzerine çizgisel olarak dizilmiş odalar güneybatıya yönlendirilmiştir. İçinde restoranın da bulunduğu servis mekânları arazinin güneydoğu ucunu tutmaktadır. Manavgat TUSAN Motel, 1970’lerin ikinci yarısında, benzerleri arasında Antalya’daki Talya Otel’den sonra bölgenin en iyi tesisi olarak kabul edilmektedir. El değmemiş coğrafyada yer alan motelin, inşa edildiği yıllarda bölgenin ilklerinden olması da turizm kimliğini güçlendirmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Benli, C. ile 20. 06. 2011 tarihli görüşme. (Görüşen: Z. Tuna Ultav); Çene, S. ile 22. 06. 2011 tarihli görüşme. (Görüşen: Z. Tuna Ultav); Denizeri, A. ile 19. 08. 2011 tarihli görüşme (Görüşen: Z. Tuna Ultav); https://www.floragardenhotel.com, (Erişim tarihi: 21.02.2015).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Tuna Ultav, Z. ve Savaşır, G. (2016). 50 yılın Ardından Türkiye’nin İlk Otel-Motel Zinciri TUSAN. İzmir: Yaşar Üniversitesi Yayınları.