Küre Dağları Milli Parkı

Doğal ve Kültürel Miras Ulusal Park

(Kastamonu-Bartın, 2000 - )

Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümünde bulunan Küre Dağları'nın üzerinde yer almaktadır. Toplamda 37 bin hektarlık bir alanı kaplayan parkın, 19.129 hektarı Bartın sınırları içerisinde yer alırken, 17.871 hektarı ise Kastamonu sınırları içerisinde bulunmaktadır. KDMP’nın bitki örtüsü ve yöre kültürü bölgesel, boş zaman değerlendirme ve turizm değerleri ulusal, hayvan türleri, jeolojik yapısı ve içerisinde bulundurduğu doğal yaşlı ormanlar ise uluslararası önem arz etmektedir. Yörenin temel geçim kaynakları; tarım, hayvancılık, arıcılık, ekoturizm, ahşap ve el işçiliği şeklindedir. KDMP, sahip olduğu bu özelliklerden dolayı Avrupa’da korunan alanların yönetiminde kalitenin arttırılması ve kırsal kalkınmanın teşvik edilmesini sağlayabilmek amacıyla meydana getirilen bir belgelendirme sistemi olan PAN Parks Sertifikasyon Sistemine Türkiye’den katılan ilk ve tek milli park unvanını taşımaktadır. KDMP aynı zamanda, sahip olduğu mağaralar ve kanyonlar sebebiyle de doğal çeşitlilik bakımından Türkiye’nin en zengin yerlerinden biri olarak kabul görmektedir. Küre Dağları’nın yer aldığı bölge, Toros Dağları’ndan sonra Türkiye’nin en önemli ikinci karstik alanı olarak anılmaktadır.

KDMP, 1998 senesinde Dünya Doğayı Koruma Vakfı/World Wildlife Fund (WWF) tarafından Avrupa Ormanları’nda korumada öncelikli alanlardan biri olmuştur. Alınan bu kararla beraber, WWF’nin, Yaşayan Gezegen Kampanyası kapsamında Türkiye’nin Dünyaya Armağanı olarak kabul edilmiştir. Zengin bir flora ve faunaya sahip olan park, bölgenin kullanımına açılmamış bakir yerlerden bir tanesidir. Parkta yaşayan canlılar arasında geyik, karaca, ayı, kurt, tilki, çakal, tavşan, yaban domuzu, ötücü kuşlar, yırtıcı kuşlar ve sürüngenler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, yaban kedisi (felis sylvestris), su samuru (lutra lutra), bozayı (ursus arctos) ve ulugeyik (cervus elaphus) gibi memeli türleri dâhil, Türkiye’de yaşam süren 160 memeli türünün 48’ine bu yörede rastlanmaktadır. KDMP çevresinde idare olarak, Azdavay, Pınarbaşı, Ulus, Bartın, Kurucaşile, Amasra ve Cide yer almaktadır. Yine bu çevrede ziyaret edilmesi gereken yerler arasında, Valla Kanyonu, Horma Kanyonu Geçişi, Ilgarini Mağarası ve Armutlu Çayırı ön plana çıkmaktadır. KDMP’de; trekking, kanyoning, mağaracılık, dağcılık, kampçılık, rafting, olta balıkçılığı, foto-safari, piknik alanları, yaban hayatı izleme gibi faaliyetler gerçekleştirilebilmektedir.

Referanslar

Akbulut, G., Atmış, E. ve Günşen, H. B. (2015). Farklı İlgi Gruplarının Milli Park Algıları Üzerine Bir Değerlendirme: Küre Dağları Milli Parkı Örneği, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 15(1): 133-145; Blumer, A. (2010). Sürdürülebilir Turizm Gelişim Stratejisi-KDMP. İstanbul: WWF-Türkiye Yayınları; Küre Dağları Milli Parkı (2019). Küre Dağları Milli Parkı, https://www.kdmp.gov.tr/kdmp-hakkinda/kure-daglari-milli-parki, (Erişim tarihi: 19.12.2019); Öztürk, S. (2005). Kastamonu-Bartın Küre Dağları Milli Parkı’nın Rekreasyonel Kaynak Değerlerinin İrdelenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, A(2): 138-148; Türkiye Kültür Portalı (2019). Küre Dağları Milli Parkı – Kastamonu, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kastamonu/gezilecekyer/kure-daglari-mll-parki, (Erişim tarihi: 19.12.2019);, WWF (2019). Küre Dağları, https://www.wwf.org.tr/ne_yapiyoruz/doga_koruma/doal_alanlar/kure_daglari/, (Erişim tarihi: 19.12.2019).