Kür Merkezi

Kavram Sağlık Yönetimi

Fransızca kökenli olan kür kelimesi Türk Dil kurumu tarafından iyi bakım ve ilaç tedavisi ve özel tedavi yöntemi olarak tanımlanmıştır. Bu bağlamda kür merkezi özel tedavi yöntemlerinin, ilaç tedavilerinin profesyonellerce ilgili kanun ve hükümler doğrultusunda gerçekleştirildiği yerlerdir. Tedavi amacıyla yapılan kür uygulamaları söz konusu tedavi için öngörülen belirli bir dozda ve düzeyde, düzenli zaman dilimlerinde tekrarının gerçekleştirilmesi şeklinde, seri halde yapılan tedavi yöntemidir. Bu yöntemlerin gerçekleştirildiği fiziki mekânlar olan kür merkezleri tedavi amacıyla kaplıca, iklim, tedavi edici ortam ve doğal kaynaklar gibi olanakları kendi yapısında bulundurmaktadırlar. Belli kurallara uyularak gerçekleştirilen dinlenme ve eğlenme eylemlerini de kapsayan tedavi yöntemlerini gerçekleştiren kür merkezleri termal kaynaklar başta olmak üzere deniz suyu ve tüm iklim olanaklarından da faydalanılmaktadır.

Kür merkezlerinde yer alan hizmet üniteleri arasında termal tedavi üniteleri yer almaktadır. Bu üniteler; termal banyolar, su altı masaj ve fizik tedavi bölümleri çamur banyoları termal havuzlar, saunalar, duşlar, spor ve jimnastik alanları, solunum ve içme yoluyla tedavi bölümleri şeklinde sıralanmaktadır. Aynı zamanda, kür merkezlerinde mevcut tedavileri desteklemek ve yönlendirmek amacıyla röntgen ve kardiyoloji bölümleri, analiz laboratuvarı, muayene ve araştırma bölümleri termal araştırma enstitüsü çatısı altında yer alabilmektedir. Kür merkezlerinde uygulanan tedavilerden faydalanmak isteyen kişilerin ihtiyaçları arasında olan konaklama hizmetlerinin sevk ve yönetimlerini üstlenen idari ünite, konaklama üniteleri ve ticaret ve eğlence üniteleri gibi hizmet ünitelerini de bulundurabilmektedir. Termal Kür Merkezlerinde yapılan tedavi uygulamaları; Eksternal Uygulamalar (vücut dışına uygulama) banyolar, duşlar, peloidler, gaz banyoları, İnternal Uygulamalar (vücut içine uygulama), inhalasyonlar, irrigasyonlar, mineralli suların içilmesi olarak sınıflandırılmaktadır.

Yüzyıllar boyunca insanlar sağlıklarını korumak ya da mevcut sağlık durumlarını geliştirmek amacıyla arayış içinde olmuşlardır. Bu arayış sürecinde hastalıklarını tedavi etmek, sağlıklı kalmak amacıyla termal su kaynaklarından faydalanmışlardır. Termal suların içerisinde bulunan madeni tuz ve mineraller birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır ve bu durum pozitif tıp bilimi tarafından kabul görmektedir. Bu nedenle ülkelerin zenginlik kaynaklarından biri olan kaplıcalardaki kür merkezleri birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmektedir ve sağlık turizmi kapsamında değerlendirilmektedir. Türkiye’de jeotermal kaynakların çokluğu ve potansiyeli açısından Avrupa’da birinci sırada dünyada ise ilk yedi ülke arasında yer almaktadır. Türkiye’deki kür merkezlerinde yer alan üstün teknolojisi ve nitelikli insan gücü ve termal turizmin medikal turizm ile birlikte verilebilmesi, sağlık turizmi çerçevesinde Türkiye’nin dünya ülkeleriyle rekabet edebilmesine olanak sağlamaktadır.

Referanslar

Sandıkçı, M. ve Gürpınar, K. (2008). Termal Turizm İşletmelerinde Kür Hizmetlerinin Algılanan Önemi: Ege Bölgesi’nde Bir Araştırma, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10 (1): 103-121; Şengül, H. ve Bulut, A. (2019). Sağlık Turizmi Çerçevesinde Türkiye’de Termal Turizm; Bir Swot Analizi Çalışması, Estüdam Halk Sağlığı Dergisi, 4 (1): 70-55; Türk Dil Kurumu Sözlükleri, https://sozluk.gov.tr/, (Erişim adresi: 30.12.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırımİşletmeler Genel Müdürlüğü, Türkiye’de Sağlık Turizmine Yönelik Yapılan Çalışmaları ve Etkinlikler, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-11479/turkiye39de-saglik-turizmine-yonelik-yapilan-calismalar-.html, (Erişim tarihi: 30.12.2020).