Kırklareli
Yerleşim Merkezi / Destinasyon Kültürel Miras Destinasyonu
-
2020
Türkiye’nin Avrupa yakasındadır. Kuzeyindeki Bulgaristan ile sınır komşusudur. Güneyinde Tekirdağ, batısında ise Edirne illeri vardır. Denizle tek bağlantısı doğusundaki Karadeniz’dir. Kırklareli’nin kuzey bölümünde yer alan Rezve deresi Bulgaristan ile doğal sınır oluşturur. Güney bölümünde Ergene Nehri ve vadisi vardır. Batı bölümünde ise Teke Deresi yer alır. Teke Deresi Ergene Nehri’ne karışmaktadır. Ekonomik yapı ağırlıklı olarak tarım, hayvancılık ve buna bağlı gıda sanayi sektörüne bağlıdır.
Kırklareli’de turizmin gelişimi deniz, güneş, kum üçlüsüyle başladı. Karadeniz sahil şeridine uzun bir kıyısı olan ilde İğneada ve Kıyıköy beldeleri önemli turizm destinasyonlarıdır. Beldeler sahil şeridinde olmaları nedeniyle yaz aylarında özellikle hafta sonlarında, nüfusunun on katına kadar ziyaretçi ağırlıyor. Kıyı şeridinde otel sayısı çok fazla değildir. Konaklama sektörü ağırlıklı olarak ev pansiyonculuğu şeklinde gelişmiştir. Oteller ağırlıklı olarak il merkezinde ve ilçe merkezlerinde yer alıyor. Deniz mevsimi yaklaşık dört aydır. Bunun ortalama iki ayı rüzgârlı geçiyor. İğneada beldesinde bir adet mavi bayraklı plaj bulunuyor.
Turizm arz ve talep verilerine bakıldığında; beş yıldızlı otel sayısının bir olduğu görülmektedir. Üç yıldızlı otel sayısı dört, tek yıldızlı otel sayısı ise ikidir. Turizm işletme belgeli tesislerin toplam yatak sayısı 857 olup, bunlardan bir tanesi özel tesis statüsündedir. Yatırım belgeli otellerin toplam yatak sayısı ise 1.599 olup bunların iki tanesi beş yıldızlı, bir tanesi dört yıldızlı, dört tanesi iki yıldızlıdır. 2019 yılı itibarıyla otellerde 53.589 yerli turist, 4.172 yabancı turist konakladı. Kırklareli il sınırlarından Bulgaristan’a açılan Dereköy Sınır Kapısı yabancı turistlerin giriş çıkış noktasıdır. Kırklareli Dereköy Sınır Kapısı’ndan 2019 yılında Türkiye’ye 590.703 yolcu girişi olmuştur. Yolcu çıkışı ise 586.169’du. İl genelinde turizm seyahat belgeli 29 seyahat acentası bulunuyor. İl sınırları içerisinde havaalanı yoktur. En yakın havaalanı 125 kilometre mesafede Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindedir. Ulaşım karayoluyla sağlanıyor.
Kırklareli, son yıllarda kitle turizmi yerine, alternatif turizm çeşitlerine katılmayı tercih eden ziyaretçilerin birçok aktiviteyi bir arada deneyimleyebildiği bir ekoturizm destinasyonu olma yolunda ilerliyor. Yıldız (Istranca) Dağları’nın yaklaşık üçte ikisi il sınırları içerisinde yer alıyor. Bölge zengin bir flora ve fauna çeşitliliğine sahiptir. Bölgede trekking, kuş gözlemciliği, botanik inceleme, bisiklet, kampçılık, kano, çiftlik yaşamı, avcılık, sportif olta balıkçılığı gibi birçok aktivite yapılabiliyor. Ziyaretçiler genellikle hafta sonunu tercih ediyor. İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı Demirköy ilçe sınırlarındadır. Avrupa’nın en büyük su basar ormanları burada yer alıyor. Trakya Bölgesi’nde mevcut mağaralar incelendiğinde Kırklareli il sınırları içerisinde kalan Dupnisa Mağarasının turizm amaçlı kullanılan ilk ve tek mağara olduğu görülmektedir. Mağara mayıs ve eylül ayları arasında ziyaretçilere açıktır.
Ekoturizm faaliyetlerinden sonra son 10 yılda gastronomi turizmi Kırklareli'de büyük gelişme göstermeye başladı. Kırklareli Yayla, Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri ile Pavli Panayırı gastronomik içeriğiyle ziyaretçilerin tercih ettiği festivaller arasında yer alıyor. Kırklareli’nin eski isimlerinden biri Lozengrad’dı. Lozangrad kelimesi üzüm şehri anlamına geliyor. Trakya Bağ Rotası Kırklareli güzergahında yer alan bağ işletmeleri sundukları hizmetin yanında misafirlerine konaklama imkânı da sağlıyor. İstanbul’da çok sayıda ziyaretçi hafta sonları bağ bozumu turlarına katılıyor. İl genelinde ön plana çıkan başlıca lezzetler meşhur Kırklareli köftesi, hardaliye, peynir çeşitleri, Poyralı Köyü pancar pekmezi, kıvırcık kuzu çevirme ve tahin helvasıdır.
Kırklareli tarih ve kültür amacıyla seyahat edenler tarafından da tercih edilmektedir. Demirköy Dökümhanesi, Ayanikola Manastırı, Vize Kalesi, Trakya’nın gün yüzüne çıkmış ilk ve tek tiyatrosu olan Vize Amfi Tiyatrosu, Seyfioğlu Tabyaları, Pınarhisar Kalesi, Kaynarca beldesinde tarihi su değirmeni, Lüleburgaz’da Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Zindan Baba Türbesi, Tarihi Yayla Mahallesi önemli noktalardır. İl merkezinde Atatürk’ün Selanik’te yer alan evinin birebir aynısı yer alıyor. Ali Rıza Efendi Kültür Evi ve İl Özel İdaresi Kültür Evi ziyarete açık yerlerdir. Poyralı Köyü Kültür Evi ve Ertuğrul Köyü Kültür Evi Trakya kültürünü ve köy yaşamını yansıtan objelerle doludur.
Referanslar
Çakır, G. (2014). Vize İlçesinin Turizm Coğrafyası ve Değerleri. Kırklareli: Vize Belediyesi Yayınları; Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Sınır Giriş – Çıkışları, (Erişim tarihi: 07.09.2020); Kırklareli Valiliği (2000). Kırklareli İl Yıllığı. Kırklareli: Kırklareli Valiliği.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Çevre ve Orman Bakanlığı (2009a). İğneada Longoz Ormanları Fauna. Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi. Kırklareli: Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü; Çevre ve Orman Bakanlığı (2009b). İğneada Longoz Ormanları Flora. Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi. Kırklareli: Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü; Karaçam, N. (1995). Efsaneden Gerçeğe Kırklareli. Kırklareli: Özyılmaz Matbaası.