Dupnisa Mağarası
Doğal ve Kültürel Miras Mağara
-
2020
Trakya’nın turizme açılan ilk mağarasıdır. Karadeniz kıyıları içinde yer alan mağara, Türkiye-Bulgaristan sınırını oluşturmaktadır. Dupnisa Mağarası’nda, doğanın içindeki her renk gözlemlenebilmektedir. Bölge ikinci jeolojik zamanda oluşmuştur. Bu nedenle içerisinde mermerlerden yapılan birbirine bağlı üç mağara mevcuttur. Toplam uzunluğu 2.720 metredir. Mağaranın üst kısmını, Kuru ve Kız mağaraları oluşturmaktadır. Aynı zamanda mağaranın 50-60 metre aşağısında Sulu Mağarası yer almaktadır. Mağaranın toplam uzunluğu 1.977 metredir. Mağaranın üçüncü bölümü ise giriş katından 61 metre yukarda yer almaktadır. Mağaradan çıkan kaynak Türk-Bulgar sınırı olan Rezve Deresi’ni oluşturmaktadır.
Dupnisa Mağarası Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlıdır. Sarpdere Köyü’nün sınırları içerisinde yer almaktadır. Mağarayı görmek isteyenler, Vize-Poyralı-Demirköy-Balaban-Sarpdere yollarından kolayca ulaşım sağlamaktadır.
Dupnisa Mağaraları; 2003 yılında turizme açılmıştır. Dupnisa Mağaraları’nın üst katını oluşturan ve içinde dev sarkıt, dikit ve sütunlarla kaplı olan Kuru Mağara’nın 250 metrelik alanı Sulu Mağara’nın da 200 metrelik alan gezilebilmektedir. 450 metrelik bu kısımda ise yaz aylarında görülmesi gereken çeşitli çiçekler mevcuttur. Kız Mağarası turizm için yasaklanan bir bölümdür. Bunun nedeni 15 Kasım-15 Mayıs arası yarasaların üremesidir. Kız ve Kuru Mağaralarında daha fazla yarasa bulunuyor. Mağara kelebeği ve mağara sineğine de rastlanmaktadır.
Yürüyüş iskelesi ve aydınlatma ile yeraltı nehri görülmeye değerdir. Derin göllerin bulunduğu bu bölümlerde doğa sporları yapılmaktadır. Mağara kış aylarında yarasaların evi olarak kabul ediliyor. Genel anlamda ekoturizm faaliyetleri, doğa sporları yapılmaktadır.
Referanslar
Bahadır, S. ve Çakır, A. (2009). Turizmin Bölgesel Kalkınmadaki Önemi Tekirdağ Örneği. İçinde; 1.Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcilik Stratejileri Sempozyumu (ss. 271-280). Edirne: Trakya Üniversitesi Yayınları; Anonim. (2006). Tarihi ve Doğal Değerleri ile Kırklareli: İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları; http://www.nereden nereye.com/tatil-cennetleriiğneada, (Erişim tarihi: 12.01.2020); http://.gezikolik.com/trdoğal güzellikler/İğneada, (Erişim tarihi: 10.01.2020); http://www.trakyagezi.com/sehir-rahberi/kirklareli/88-iğneada, (Erişim tarihi: 10.01.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://www.demirkoy.gov.tr/dupnisa-magarasi, (Erişim tarihi: 15.01.2019).