Katıklı Dolma

Gastronomi

Bitlis ili turizm çekiciliklerinden biri de Bitlis yöresine ait mutfak kültürüdür. Bu kültüre özgü yemeklerden biri de katıklı dolmadır. Yörede yoğurda katık denilmektedir. Yemeğin hazırlanması için fazla geçkin olmayan sakız kabağı alınmakta, şayet kışlık olarak kurutulmuş ise kabak bıçakla soyulmaktadır. Soyulan kabak ortadan ikiye bölünmektedir. İçindeki çekirdekleri ve içi temizlenerek atılmaktadır. Keskin bir bıçakla bir iki milimetre kalınlığında sarmalıklar kesilmektedir. Sarmayı koparmadan kesen kadın dilek tutar; koparmadan kesmek marifettir. Kesilen bu sarmalar geniş sini içerisine alınarak tuzlanmaktadır. Kabak şeritleri bir tepsiyle güneşli bir yere konmaktadır. Güneş yoksa sobanın yanına konularak yumuşayıp kumaş halini alması sağlanmaktadır. Bir başka kap içinde yağsız kıyma, ince çekilmiş bulgur, rendelenmiş soğan, reyhan, pul biber katılarak sarmalık iç yoğrulmaktadır. Hamur ceviz büyüklüğünde küçük küçük parçalara içinde sıkılarak ayrıldıktan sonra, bu parçalar avuç içinde sağ el baş ve işaret parmağı arasında sıkılarak sarılıp hazırlanan dolmalar tencereye açık taraflar alt ve üste gelecek şekilde sıra halinde dizilerek tencereye doldurulmaktadır. Üzerine ters çevrilmiş bir tabak bırakılır ve tabak seviyesine çıkacak kadar kaynamış su dökülür ve kaynamaya bırakılmaktadır. Tabaklara konulan dolmaların üzerine dövülmüş sarımsak karıştırılırmış yoğurt dökülmektedir. Bunun üzerine içinde pul biber bulunan sıcak tereyağı dökülerek servise sunulmaktadır. Katıklı dolmanın günümüzde dolmalık kabağın içi oyularak yapıldığı da bilinmektedir. Ancak yörede sakız kabağının kabuğu soyulup ince uzun kayış gibi kesilmektedir. Bu yemek Van Gölü Havzası mutfak kültüründe oldukça yaygındır.

Referanslar

Belli Sühran, G. ve Belli, O. (2010). Eskiçağ’dan Günümüze Kadar Bitlis Bölgesi’nin Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri (Editör: O. Belli). I. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu, Bitlis; Işık, M. A. (2010). Siirt Mutfak Kültürü ve Yemekleri (Editör: O. Belli). I. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu, Bitlis; Uluer, C. ve Savgın, S. (2010). Bitlis İli Yemek Kültürünün İl Turizmine Olası Katkıları (Editör: O. Belli). I. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu, Bitlis; Tiyenşan Eker, N. (2005). Bitlis Folkloru ve Örnekleri. Ankara: Bitlis Eğitim ve Tanıtım Vakfı Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

www.bitlis.gov.tr/mutfak, (Erişim tarihi: 07.07.2020); https://bitlis.ktb.gov.tr/TR-242450/yemekleri.html, (Erişim tarihi: 07.07.2020).