Deniz seviyesinden 1.959 metre yükseklikteki tek büyük yerleşim yeri olup yüksek bir yaylanın güneybatı bölümünde yer alıyor. Yerleşme alanı yer yer 2.000 metreye kadar yükselen bir ova üzerinde bulunuyor. Bölge kuzeyde Dumlu, güneyde Palandöken Dağları ile çevrilidir. İlin önemli yöresel ürünleri arasında Oltu cağ kebabı, çivil peynir, göğermiş peynir, İspir fasulyesi, Hınıs fasulyesi, kadayıf dolması, su böreği, tarhın, aşotu, oltu taşı tesbih ve ehram yer alıyor. Şehir 1950’li yıllardan sonra gelişmeye başladı. 1950 seçimlerini Demokrat Parti’nin kazanmasıyla genel olarak Türkiye hızlı bir kalkınma ve sanayileşme sürecine girdi; Erzurum’da bu yıllarda pek çok girişimin yapıldığı bir il oldu.

En önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Erzurum Palandöken Kış Turizm Merkezi’nin gelişmesi ise 1993 yılında Palandöken’in kayak merkezi ilan edilmesiyle gerçekleşti. Erzurum’u ziyaret eden yabancı turistlerin çoğunu Ukrayna, Rusya, İran, Azerbaycan, Gürcistan ve Ortadoğu ülkelerinden gelen turistler oluşturuyor. Erzurum’da 16’sı işletme belgeli ve 78’i belediye belgeli olmak üzere toplam 94 konaklama tesisi bulunuyor. Bu tesislerin toplam yatak kapasitesi ise 6.319’dur. Kış turizmi amaçlı gelen yerli ve yabancı turistlerin konaklama tercihleri çoğunlukla kayak merkezinde yer alan tesislerdir. Palandöken Dağı eteklerindeki kayak merkezinde iki adet beş yıldızlı, üç adet dört yıldızlı ve iki adet belediye işletme belgeli olmak üzere toplam yedi adet tesis bulunuyor. Bu tesislerin yatak kapasitesi 1.972’dir. 2017-2018 kayak sezonunda Erzurum’a 20.065 yabancı, 138.092 yerli olmak üzere toplam 158.157 turist geldi. Erzurum’a özellikle kayak için gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler eğitim düzeyleri yüksek, orta gelir düzeyine sahip, ücretli ve kendi hesabına çalışan kişilerden oluşuyor.

Erzurum’da bir tane uluslararası havaalanı, demiryolu ve karayolları bağlantılarının olması şehir için büyük bir avantajdır. Erzurum’da 486 kilometre bölünmüş yol ve 590 kilometre il yolu bulunuyor. Kentte karasal iklim etkilidir. Kışlar uzun ve sert, yazlar kısa ve sıcak geçiyor. İlde en soğuk ay ortalaması -8,6ºC iken en sıcak ay ortalaması 19,6ºC; en düşük sıcaklık -35ºC, en yüksek sıcaklık 35ºC ölçülüyor. Bu durum da Erzurum’un kış turizmi için cazip bir merkez olmasına neden oluyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Çolakoğlu, E. (2014). Kent Tarihi ve Yerel Yönetim İlişkisi Yönüyle Erzurum, Türk İdare Dergisi, 479: 29-57; Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) (2018). Erzurum’un Kış Turizmi Değerlendirme Raporu. Erzurum: KUDAKA; Zaman, M., Sevindi, C. ve Birinci, S. (2018). Tarihi Yolların Buluştuğu Erzurum Şehrindeki Beşeri Turistik Eserler, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22: 581-601.