-
2020
Eğlence Latince kökenli bir kelimedir. Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğünde, “neşeli ve hoşça vakit geçirten şey (…)” olarak tanımlanmaktadır. Eğlence, insanların boş vakitlerini keyifli bir şekilde geçirmek için yaptığı çeşitli faaliyet ve deneyimlerdir. Bu deneyimler tiyatro, sinema, spor maçları, her türlü müziğin çalındığı mekânlar gibi toplumsal olarak yapılan etkinliklerin yanı sıra, müzik, dans, şov, heykel, opera, bale gibi sanat dalları ve bunun yanında hoşlanarak yapılan kitap okuma, hatta hayal kurmak bile eğlence faaliyetleri kapsamına alınabilir. Bu faaliyetlerin çoğunun eğlence temelli olması, bireyleri serbest zamanlarında eğlenmeye teşvik etmektedir. Eğlence, hem bireylerin rahatlamasını sağlar hem de var olan düzeni korur. Eğlenceyi bir hizmet üretimi olarak sunan alan ise, eğlence endüstrisi olarak adlandırılmaktadır. Eğlence ile ilgili yapımları üreten sektöre ise eğlence sektörü denir. Eğlence, uyarıcıdır, duyusaldır, dikkat çekicidir, duygusaldır, sosyal ve ahlakidir.
Eğlence endüstrisinde diğer endüstri kollarında olduğu gibi arz ve talebi etkileyen unsurlar bulunmaktadır. Otomobil, hazır gıda ve kâğıt endüstrilerinde olduğu gibi, eğlence endüstrisinde de mallar üretilmekte, muhasebe ve seyahat sektörlerinde olduğu gibi hizmet verilmektedir. Bütün bu sektörlerde, bu mallara ilişkin pazar ekonominin temel prensiplerine, yani arz ve talebe göre işlemekte ve mallar satıcıdan alıcıya aktarılmaktadır. Bir endüstri haline gelen eğlencenin, ekonomik bir boyutu vardır. Bu sektör hem ürün hem de hizmet olmak üzere iki tür faaliyette bulunur. Toplumdaki insanlar sık sık eğlenceye gidip katılabilmeleri zordur. Bundan dolayı, eğlence kişilerin ayaklarına ve yanı başına kadar gelir. Bu da İletişim araçları sayesinde gerçekleşmektedir. Çünkü kitle iletişim araçları en rahat ve en ucuz olarak ulaşılabilecek eğlence endüstrisi ürünleridir. Bu iletişim araçları; televizyon, bilgisayar oyunları, dergiler, gazeteler, radyo, filmler ve sosyal ağlardır. Eğlence ürünlerinin arzı, teknolojik gelişmelerin etkisiyle değişim göstermektedir.
Medya; eğlence endüstrisinin en önemli bileşenlerinden biridir. Boş zamanlarını değerlendirmeleri için bireylere çeşitli alternatifler sunar. Bu çeşitli alternatiflerin en önemlileri sinema, televizyon ve sosyal ağlardır. Eğlence endüstrisinin birey üzerinde önemli rolleri vardır. Bunlardan en önemlileri: rutin olağan hayattan sıkılan bireyleri sakinleştirmek ve yeniden haraketli bir hayata dönmelerini sağlamak, diğeri ise bireylerin yorgunluklarından kurtulurken sistem dışına çıkmalarını engellemektir. Eğlence endüstrisinin turizmde de önemli bir öğesi tematik parklardır. Misafirlerine eğlence ve turizmi bir arada sunmayı hedefleyen yatırımcılar, golf, spor, animasyon, su parkları, oyun alanları ve benzeri ürünlerle eğlence endüstrisinde hizmet çeşitliğini artırmaktadır.
Eğlence endüstrisinin yapısal bileşenleri içerik, kanal, tüketim ve yakınlaşmadır. İçerik; tüketiciye sunulan eğlence ürünüdür. Kanal; ürünün sunulma şeklidir. Tüketim; tüketicinin üründen yararlanma biçimidir. Yakınlaşma; çeşitli teknolojik ortamların bir araya gelerek eğlence endüstrisinin globalleşmesini etkilemesidir.
Eğlence endüstrisi tüketicisine birden fazla seçenek sunarak bireylerin boş zamanlarını değerlendirmeyi hem bireylerin boş zamanlarında düşüncelere dalmasını engellemeyi hem de ekonomik bir getiri sağlamayı hedefler. Bu nedenle eğlence endüstrisi gün geçtikçe daha da güçlenmektedir.
Referanslar
Haupert, M. J. (2006). The Entertainment Industry. Westport: Greenwood Press; Lieberman, A. (2002). The Entertainment Marketing Revolution: Bringing the Moguls, the Media, and the Magic to the World. New Jersey: Financial Times Prentice Hall.