Göl Gazinosu

Eğlence İşletmesi Gazino

(İzmir, 1937 – 2019)

Ada Gazinosu ile hemen hemen aynı zamanda inşa edilmiş olan Göl Gazinosu, Kültürpark alanında kurulmuş olan en önemli eğlence mekanlarından biriydi. Fuar içinde yıl boyunca faaliyet gösterirdi. Kültürpark’taki yapay gölün üstüne kurulmuş olan ve Ada Gazinosu’na komşu yer alan Göl Gazinosu, mimarisi kadar, sahnesine çıkan sanatçılarıyla da ünlüydü. İzmirliler için bir başka anlam taşırdı. Ancak Göl’ün önde gelen özelliği, her Enternasyonal Fuar zamanı kadrolarını zenginleştirmesi, programlarını çeşitlendirmesiydi.

Göl Gazinosu’nun işletmeciliği sırasıyla Tevfik Esen ve kardeşi, Remzi Yağmur, Necdet Yazar, Osman Kavran arasında süreç içerisinde el değiştirdi. Göl Gazinosu’nda alaturka müziğe Necdet Yazar zamanında geçildi. Gazino’nun daha sonraki süreçte işletmecileri olan Esen Kardeşler, İzmir’de Gazinocular Kralları olarak anılmaktaydı.

Göl Gazinosu’nda 1962 yılına kadar sadece yabancı orkestralar ve bale grupları sahne alırdı. 1962 yılından itibaren gazinoda alaturka müzik de yapılmaya başlandı. Emel Sayın Göl Gazinosu’nda sahne almaktaydı. Kültürpark’ın içinde yer alan Gazino, en modern ve medeni olan gazinolar diye anılırdı. Bu popüler gazinolar hem meşhur Avrupai orkestraları, revüleri ve sanatçılarıyla, hem de garden parti organizasyonlarıyla diğerlerinden ayrışırlardı. Göl Gazinosu, zengin programlarının yanı sıra mutfağı ile de ünlüydü. Bu şekilde sadece Erken Cumhuriyet dönemi gazinolarına örnek olmakla kalmamış, aynı zamanda şehrin Cumhuriyet öncesinden beri var olan canlı eğlence kültürüyle de bağdaşmıştır. Bu kültür, ülkenin en önemli ikinci limanı ve ticari merkezi olmasıyla kozmopolit bir nüfusa sahip olan İzmir’de, çok yoğun olarak gözlemlenir.

Faaliyette olduğu her dönem popülerliğini korumuş olan, alaturka ve alafranga programları ile İzmirlilerin ilgisini toplayan Göl Gazinosu’nun binası yıllar içinde oldukça yıpranarak tanınmaz hale geldi. 2019 yılında ise yapının eklentileri yıkıldı ve aslına uygun olarak restorasyonunun yapılması kararı alındı.

Yararlanılan Kaynaklar

Dağtaş, L. (2004).İzmir Gazinoları 1800’lerden 1970’lere. İzmir: İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayını; http://www.izmimod.org.tr/v2/uploads/files/KulturparkYapiRaporu2019.pdf, (Erişim tarihi: 28.11.2020); http://www.sonkaleizmir.com/haber/Izmir-de-tarihi-gazinolara-tahliye-karari/69404, (Erişim tarihi: 25.11.2020); Savur, Ş. (2017). 1960’lı Yıllarda İzmir’de Eğlence Hayatı ve Gezinti Yerleri, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi, I (1): 153-178.