Destinasyon Yönetimi
Kavram
-
2019
Destinasyonlar, gelen ziyaretçilere bütüncül bir deneyim sunan turizm ürünlerinin birleşimi şeklinde tanımlanmaktadır. Son yıllarda destinasyonların büyüme ve olgunluklarının artış göstermesiyle beraber bu turizm ürünlerinin etkin bir şekilde yönetimi zorunlu hale gelmiştir. Destinasyon yönetimi; bölgeye gelen ziyaretçilerin deneyimlerine katkıda bulunan destinasyonun bütün özelliklerini ziyaretçilerin, yerel halkın, işletmelerin ve çevrenin istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yönlendiren, etkileyen ve koordine eden süreç olarak değerlendirilmektedir. Bu süreçte, arz ve talep yönetimini koordine etmek ve bir araya getirmek, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak karşılıklı ilişkileri güçlendirmeye çalışır. Bu bağlamda, destinasyon yönetimi, endüstride yer alan paydaşlar ile etkili bir işbirliği geliştirerek bölgesel olarak ekonomik gelişimi güçlendirmeye çalışır.
Destinasyon yönetiminde yer alan paydaşlar, destinasyonun pazarlanmasında merkezi rol oynamaktadır. Bu nedenle, potansiyel ziyaretçileri destinasyona çekmek ve bölgeyi tanıtmak için bütün sorumluluğu üstlenmektedirler. Bu sorumluluk destinasyon yönetimine, ziyaretçilerin ihtiyaçların belirlenmesi ve etkileyici destinasyon ürünlerini geliştirmesine katkı sunmaktadır. Ayrıca, destinasyonun verimliliği ve etkililiği açısından da oldukça önemlidir. Destinasyon yönetiminin birçok fonksiyonu bulunmaktadır. Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalardan elde edilen bilgilere göre, destinasyon yönetimi genellikle şu işlevleri yerine getirmektedir: Destinasyon pazarlaması, konumlanma ve markalaşma, destinasyon planlaması, denetleme (monitoring) ve değerlendirme, ürün geliştirme, kaynak ve çevre yönetimi, araştırma, bilgi yönetimi ve bilgi oluşturma, ziyaretçi yönetimi, insan kaynağı yönetimi, hizmetin eşgüdümlü hale gelmesi ve destinasyonda taşıma kapasitesi gibi ortaya çıkabilecek sorunların yönetimi.
Son yıllarda bazı destinasyonların lobi oluşturma gibi işlevlerinin olduğundan da bahsedilmektedir. Ayrıca, destinasyon yönetiminin turizmin gelişmesinde kolaylaştırıcı, liderlik ve yatırım planlamasını içeren rolleri bulunmaktadır. Günümüzün rekabet koşulları göz önünde bulundurulduğunda, yukarıda sıralanan işlevlerin ve rollerin yerine getirilebilmesi için bireysel destinasyonlarda yer alan paydaşlar, bir araya gelerek organize bir şekilde destinasyonu yönetmektedir. Destinasyonda güçlü olan ortaklar tarafından fonlanan destinasyon organları veya destinasyon yönetim örgütleri olarak adlandırılan kuruluşlar ile işbirliği yapılmaktadır.
Referanslar
Buhalis, D. (2000). Marketing the Competitive Destination of the Future, Tourism Management, 21 (1): 97-116; Çoban, G. ve Yıldız, O. S. (2019). Developing a Destination Management Model: Case of Cappadocia, Tourism Management Perspectives, 30: 117-128; Pearce, D. (1992) Tourist Organizations. Harlow, Essex, İngiltere: Longman Group; Pearce, D. G. (2015). Destination Management in New Zealand: Structures and Functions, Journal of Destination Marketing & Management, 4(1): 1-12; Yoon, Y. (2002). Development of a Structural Model For Tourism Destination Competitiveness From Stakeholders’ Perspectives (Yayımlanmamış doktora tezi). Blacksburg: Virginia Technical Institute and State University.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Wang, Y. ve Pizam, A. (Editörler). (2011). Destination Marketing and Management: Theories and Applications. Oxon: CABI.