Akıllı Destinasyon

Kavram

Bilişim teknolojilerinin gelişimiyle beraber literatüre giren “akıllı” kavramı çıkışından bugüne ciddi bir yol kat etti. Geçmişi çok eskiye dayanmamasına rağmen kavram hızlı bir şekilde popüler bir kavram haline geldi. Kavramın ilk ortaya atıldığı zamanlarda internet tabanlı aygıtlar gündeme gelirken, son yıllarda daha farklı ve geniş alanlarda da kullanılmaya başlandı. İçerdiği geniş anlam nedeniyle pek çok bilim dalının ilgisini çekti ve bu kapsamda yeni kavramların türetilmesini sağladı. Bununla birlikte akıllı kavramının, dünya kaynaklarının artan nüfusla birlikte tükenme sınırına gelmesi neticesinde ortaya çıkan sürdürülebilirlik çalışmalarına da hizmet etmesi nedeniyle gelişimi daha hızlı olmuştur. Google arama motorunda akıllı şehir ve akıllı turizm kavramları 2014 yılından bu yana artan şekilde aranmaya başlarken, pek çok ülkede akıllı şehir projelerine yatırım yapılmakta ve hem şehre hizmet hem de turizme katkı olması açısından konuya yoğun ilgi gösterilmektedir.

Turizm sektöründe turistlerin farklı ihtiyaç yapılarını kayıt altında tutma zorunluluğu bilgiyi ve buna bağlı olarak bilgi ve iletişim teknolojilerini önemli kılmakta; bu da akıllı kavramının sektörde hızla gelişmesine neden olmaktadır. Akıllı kavramı, turizm sektörüne ilk başta destinasyon boyutuyla girmiştir. Akıllı destinasyon kavramı, akıllı şehir kavramının ortaya çıkmasının ardından gündeme geldi.

Akıllı destinasyon kavramı, kaynakları optimize etmek ve aşağıdan yukarıya yaklaşımlara dayalı yeni stratejiler geliştirmek için teknolojiyi kullanan, modern entegre yönetimidir. Akıllı destinasyonlara dönüşümdeki en önemli noktalardan biri, destinasyonda gerçek zamanlı bilgiye erişimin sağlanabilmesidir. Devlet ve turizm sektöründeki paydaşlarla ortak yürütülen akıllı destinasyon kavramı, akıllı şehirlerden farklı olarak yerel halkla birlikte gelen turistlere yönelik faaliyetlerde bulunmayı amaçlamaktadır. Akıllı şehirden hareketle ortaya çıkan kavram, turistler için daha iyi hizmet sağlayabilmek, çevreyi koruyan, güvenli, sürekli iletişim halinde ve en iyi ulaştırma hizmetlerine sahip bir destinasyon olabilmek için bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılması durumudur.

Etiketler:
Referanslar

Buhalis, D. ve Amaranggana, A. (2014) Smart tourism destinations. İçinde; Z. Xiang ve I. Tussyadiah (Editörler), Information and Communication Technologies in Tourism 2014 (ss. 553–564). Dublin: Springer; Chiappa, G., ve Baggio, R. (2015). Knowledge Transfer in Smart Tourism Destinations: Analyzing the Effects of a Network Structure, Journal of Destination Marketing & Management, 4 (3): 145-150; Gomes, E., Gândara, J. ve Ivars-Baidal, J. (2017). Is It Important to Be a Smart Tourism Destination? Public Managers’ Understanding of Destinations in the State of Paraná, Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo, 11 (3): 503-536; Gretzel, U., Sigala, M., Xiang, Z. ve Koo, C. (2015). Smart Tourism: Foundations and Developments, Electronic Markets, 3 (25): 179-188; Gretzel, U., Zhong, L. ve Koo, C. (2016). Application of Smart Tourism to Cities, International Journal of Tourism Cities, 2(2).