Akıllı Turizm

Kavram

Sanayi devriminden itibaren insan hayatında önemli bir yer tutan bilgisayarlar, Endüstri 4.0’ın konuşulmasıyla birlikte ortaya çıkan akıllı robotlar, akıllı sinyalizasyon, giyilebilir teknolojiler, nano teknoloji ve yapay zeka, 3D gibi kavramlar turizmi de etkileyerek akıllı turizm kavramı konuşulmaya başlandı.

Günümüzde sıkça sözü edilen Endüstri 4.0 olarak kavramsallaştırılmış olan dördüncü endüstri devrimine yön veren yeni nesil teknolojiler büyük veri, nesnelerin interneti, internetin hizmetleri, 3D, akıllı şebekeler, akıllı robotlar, akıllı sinyalizasyon, arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, giyilebilir teknolojiler, kuantum bilişim, nanoteknoloji, bilişsel teknoloji gibi teknolojilerdir. Endüstri 4.0 ile beraber hayatımızda hızla yer edinen yeni nesil teknolojiler günlük rutin hayatımızda iş yapış şekillerini, iş çevresini, yaşam tarzlarını, insan-insan ve insan-robot etkileşimini, hatta makine-makine iletişimini değiştirmiştir. Bundan dolayı, teknolojiyi hızla benimseyen endüstrilerden biri olan turizm endüstrisinin bu teknolojileri benimsemesi ve endüstride kullanmaya başlaması ile beraber “akıllı turizm” kavramı ortaya çıktı.

Akıllı turizmi kavram olarak ilk kez Gordon Philips 2000 yılında yaptığı bir prezentasyonda kullanarak dile getirdi. Phillips gerçekleştirdiği bu prezentasyonda akıllı turizmi; turizm işletmelerini ve ürünlerini pazarlamak, işletmek, gelişmesine yol açmak ve planlamak amacıyla bütüncül ve uzun dönemde sürdürülebilir bir yaklaşım olarak tanımladı. Genel olarak akıllı turizm, akıllı teknoloji ile desteklenen ve bilgilendirilen turizm etkinliklerini kapsamaktadır. Esasen akıllı turizmin sosyal bir olgu olduğundan bahsedilebilir. Bu sosyal olgunun amacı ise turistlerin elde ettiği deneyiminin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için bilgi ve iletişim teknolojilerinin destinasyonla bütünleştirilmesidir. Akıllı turizm uygulamaları ile destinasyonda yaşayan yerel halkın refahı ve yaşam kalitesi iyileştirilirken, bölgeyi ziyaret eden turistlerin ihtiyaçlarına ve isteklerine daha iyi bir şekilde hizmet verebilmek hedeflenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Ataman H. (2018). Akıllı Turizm ve Destinasyonlar: Edremit Körfezi’ne Yönelik Bir Uygulama (Basılmamış yüksek lisans tezi). Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Bahar, M., Yüzbaşıoğlu, N. ve Topsakal Y. (2019). Akıllı Turizm ve Süper Akıllı Turist Kavramları Işığında Geleceğin Turizm Rehberliğine Bakış, Turizm Rehberliği Kongresi Özet Kitapçığı. Ankara: Detay Yayıncılık; Cabi, A. (2019). Akıllı Turizm Bağlamında Akıllı Otel İşletmesi Endeksi ve Uygulaması (Basılmamış Doktora Tezi). Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Topsakal, Y., Yüzbaşıoğlu, N. ve Bahar, M. (2018) Endüstri 4.0 Çağında “Akıllı” Olma Yolunda Oteller İçin Öneriler. İçinde; 2. Uluslarası Turizmin Geleceği; İnovasyon, Girişimcilik ve Sürdürülebilirlik Kongresi (Futourism 2018) Bildiri Kitapçığı (ss. 252-256). Mersin: Mersin Üniversitesi Yayınları.