Bölgesel Turizm Örgütü

Destinasyon ve Ziyaretçi Merkezi Kavram

Bölge teriminin coğrafik, uluslararası bir alan ve yerel bir bölgeye bağlı olarak çeşitli ve farklı anlamları bulunmaktadır. Bölge terimi; şehirler, kasabalar, köyler, kıyı bölgeleri, adalar ve kırsal bölgeleri temsil etmektedir. Bölgesel turizm örgütü, dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı başlıklar altında isimlendirilmektedir. Örneğin; Amerika’da kongre ve ziyaretçi büroları, İngiltere’de bölgesel turizm kurulları ve İskoçya’da alan turizm kurulları adı altında tanımlanmaktadır. Geleneksel olarak bölgesel turizm örgütü, bir bölgenin turizm ürünlerini ve pazarlama faaliyetlerini geliştirmek ve büyütmek için turizm paydaşlarıyla birlikte çalışmaktan sorumlu, bağımsız, endüstri lideri olan ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlardır. Bölgesel liderlik ve koordinasyon sağlayarak, daha fazla ziyaretçi çekmek, ekonomik aktivite yaratmak, iş yaratmak için rekabetçi ve sürdürülebilir turizm bölgelerinin kurulmasına ve desteklenmesine yardımcı olurlar. Bunun yanında, endüstri yapısının bir parçasını içermekte ve mevcut çalışmanın odağını oluşturan organizasyonlardır. Bu kapsamda, hükümet ile yerel turizm sektörü arasında koordineli ve kapsamlı bir pazarlama çabası sağlayan ve turizm operatörlerine ve sağlayıcılarına ziyaretçi girişinde tek bir giriş noktası şeklinde hareket eden önemli bir katman oluştururlar. Geniş anlamda, bir bölgeyi turizmle ilgili ürünler ve hizmetler açısından teşvik eden herhangi bir kuruluş, potansiyel olarak bölgesel turizm örgütü olarak sınıflandırılabilir. Geleneksel olarak bölgesel turizm örgütleri, turistler ve ziyaretçiler için ve o bölgede sunulan ilgi çekici yerler, konaklama yerleri ve hizmetler hakkında bilgi verilmesinde ilk temas noktası olarak hareket ederler.

Bölgesel turizm örgütleri, bölge genelinde turizmi teşvik etme rolünü üstlenen kamu tarafından finanse edilen kuruluşlardır. Yerel, eyalet veya merkezi hükümet tarafından finanse edilen yarı-kamu sektörü organlarıdır ve bazı durumlarda fonlama otoritesinde, turizm uzmanı rolünü bölgesel turizm örgütleri üstlenmektedir. Böylelikle turizm uzmanı unvanı altında danışmanlık rolüne sahip olabilir ve sadece pazarlama ve ürün geliştirme ile ilgili politikaları değil, turizm planlamasını ve turizmin sosyal, kültürel ve çevresel etkilerini de içeren turizm politikasını etkileyebilirler.

Bölgesel turizm örgütünün tarihsel gelişimi incelendiğinde ilk bölgesel turizm örgütünün 1864 yılında Saint Moritz (İsviçre) şehrinde kurulduğu görülmektedir. Bölgesel turizm örgütlerinin formatı ise ilk kez 1896 yılında Detroit’te ortaya çıktı. 1920 yılında Uluslararası Kongre ve Ziyaretçi Büroları 28 üyesiyle şekillendi. İngiltere’de 1931 yılında yerel yönetimlerin destinasyon yönetimine katılımına izin verildi. 1969 yılında yerel yönetimlerin ve özel sektörün katkılarıyla 12 adet bölgesel turizm kurulu oluşturulmuştur. Avrupa’nın önemli turizm destinasyonlarından biri olan İspanya’da 1980 sonrası dönemde 17 özerk bölgenin oluşturulmasıyla yönetimsel değişiklikler yaşandı. Yeni yönetimler tarafından bölgesel turizmin gelişimine seçenekler sunulsa da 1980 yılından beri bölgesel turizm örgütlerinin kurulumu yavaş bir şekilde gerçekleşti. Bir diğer önemli turizm destinasyonu olan Avusturya’da 1858 yılından itibaren boş zaman ve rekreasyon faaliyetlerine gelişimine yönelik yasalar geliştirildi. 1908 yılından itibaren turizm hareketlerinin yoğunlaşmasıyla birlikte reklam ve tanıtım faaliyetleri yoğunluk kazandı. Türkiye’de ise 1934 yılında tanıtımın gerçekleştirilmesi amacıyla Dış Ticaret Dairesi’ne bağlı olarak Türkofis adlı birim oluşturuldu. 1997 yılında ise TÜGEV bünyesinde ilk bölgesel tanıtım örgütü olan İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu kuruldu.

Referanslar

Jenkins, J. (2000). The Dynamics of Regional Tourism Organisations in New South Wales, Australia: History, Structures and Operations, Current Issues in Tourism, 3 (3): 175-203; Gretzel, U., Yuan, Y. L. ve Fesenmaier, D. R. (2000). Preparing for the New Economy: Advertising Strategies and Change in Destination Marketing Organizations, Journal of Travel Research, 39 (2): 146-156; World Tourism Organization. (2004). Survey of Destination Management Organisations. Madrid, İspanya.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Pike, S. (2004). Destination Marketing Organisations. Birleşik Krallık: Elsevier.