Destinasyon Pazarlaması
Kavram
-
2019
Destinasyon pazarlaması, bireylere ya da seyahat organizatörlerine bir ülkenin, bir bölgenin, bir şehrin veya bir alanının cazip, mütenasip ve spesifik olduğunu göstermek amacıyla yapılan pazarlama çalışmalarının tümü olarak tanımlanmaktadır. Literatürde yer (place, location) pazarlaması olarak da adlandırılır. Coğrafi açıdan yaklaşıldığında destinasyon pazarlaması, bir ülkeyi, bir şehri veya bir bölgeyi kapsamaktadır. Destinasyon pazarlaması, ulusal bir pazarlama faaliyetinin unsuru olarak algılanmaktadır. Bir destinasyonun en yüksek kazancı elde etme maksadına uygun olarak arz ettiği mal ve hizmetlerin hedef pazarlarda yer almasını sağlamak amacıyla turizm talebinin özelliklerini de göz önünde tutarak mal ve hizmet ile ilgili araştırma, tahmin ve seçim yapma ile bu konularda ilgili karar ve uygulamaları kapsayan yönetim yaklaşımı olarak da tanımlanabilir.
Etkili bir pazarlama karmasının meydana getirilmesi, geleneksel pazarlamada olduğu gibi destinasyon pazarlamasında da hedef pazara ulaşmak için son derece önemlidir. Her bir destinasyona ve hedef pazarın özelliğine göre farklı destinasyon pazarlama karması oluşturmak ve geliştirmek gereklidir. Destinasyon ürünü (product), destinasyon fiyatlaması (price), destinasyonda dağıtım (place) ve destinasyonda tutundurma (promotion), destinasyon pazarlaması karma elemanlarıdır. Destinasyon pazarlamasının, bir destinasyonun sahip olduğu ürünlerin, en randımanlı şekilde kullanımını sağlayacak pazarların tespit edilip, hedef pazarda tanıtılması ve hedef pazardaki turistlerin satın alma kararlarını, destinasyonun sahip olduğu ürün ve paketleri tercih etme yönünde etkileyecek planlama, üretim ve tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini kapsayan genel amaçları vardır.
Yoğun rekabet ortamında destinasyonların fark edilmesi için dikkat çekici ve farklı bir imajla ön plana çıkarak destinasyon pazarlama çalışmalarının yürütülmesi gerekmektedir. Etkin bir destinasyon pazarlamasından bahsedebilmek için; nitelik ve arzın uygun karması, hedef pazarı destinasyona çekecek imajın olması, mal ve hizmetlerin etkin ve kolay yollardan turistlere dağıtılabiliyor olması, destinasyona gelecek turistlerin destinasyonun rakip destinasyonlara karşı avantajları hakkında bilgi sahibi olmaya yardım etmek amacıyla, destinasyonun itibar ve imajının etkin bir şekilde geliştirilerek tanıtımının yapılması gerekmektedir. Destinasyona yönelik turizm talebini şekillendirmeyi amaç edinen destinasyon pazarlaması, yoğun pazar rekabeti sebebiyle markalaşma faaliyetlerini de kapsar. Başarılı bir destinasyon pazarlaması gerçekleştirebilmek için destinasyon pazarlama unsurlarının (bileşenlerinin) etkin kullanılması da gereklidir. Konumlandırma, imaj ve markalama olarak sıralanan destinasyon pazarlama unsurları (bileşenleri), bir bütünü oluştururken, kendi başlarına da anlam taşıyan parçalardır. Destinasyon konumlandırma, destinasyon imajı ve destinasyon markalaşması bir araya gelerek destinasyon pazarlamasının başarıya ulaşmasında bütünü oluşturmaktadır.
Referanslar
Aksöz, O. E. (2013). Destinasyon Pazarlaması. İçinde; M. Yeşiltaş, (Editör). Destinasyon Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi; Aktaş, G. (2007). Turizmde Destinasyon Pazarlaması. İçinde; O. İçöz (Editör), Genel Turizm – Turizmde Temel Kavramlar ve İlkeler. Ankara: Turhan Kitabevi; Dacko, G. S. (2008). The Advanced Dictionary Of Marketing Putting Theory to Use. Büyük Britanya: Oxford Üniversitesi Yayınları; Ersun, N. ve Arslan, K. (2011). Turizmde Destinasyon Seçimini Etkileyen Temel Unsurlar ve Pazarlama Stratejileri, Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 31 (1): 229-248; Özer, Ö. (2012). Destinasyon Tercihinde Pazarlama Karması Bileşenlerinin Rolü: Dalyan Örneği, İşletme Araştırmaları Dergisi, 4(1): 163-182.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Howie, F. (2003). Managing the Tourist Destination. Büyük Britanya: Thomson Learning.