Destinasyon Çekiciliği

Kavram

Bir destinasyonun çekiciliği genellikle ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılama konusundaki algılanan kabiliyeti hakkındaki görüşleri ile ilgilidir. Tanım olarak destinasyon çekiciliği “Bireysel faydaların göreceli önemi ve hedefin bu bireysel faydaları sağlamadaki algılanan kabiliyeti” olarak tanımlanabilir. Turizm motivasyon araştırmacıları, insanları seyahat etmeye teşvik eden çekici unsurları anlamak için destinasyon çekiciliğini oluşturan unsurları çalışmalarında kullanmışlardır. Bu unsurlar yetenek, çekim merkezleri, altyapı, hizmetler gibi bir destinasyon ile ilgili belirli özelliklerden oluşur. Destinasyon çekiciliklerini değerlendirirken genellikle destinasyonun nitelikleri, turizm tesisleri ve hizmetlerinin birleşimi anlaşılır. Bir destinasyonun çekiciliğinin değerlendirilmesinde turistler; varış yeri niteliklerinin, ihtiyaçlarını karşılayabilme yeteneklerini değerlendirmektedir. İlgili yazında turistlerin destinasyonun çekiciliğini değerlendirilmesinde önemli olduğu düşünülen nitelikler tanımlanmaktadır. Örneğin; tesisler, olanaklar, mekân fiyatları, ulaşım ağları, tarihi ve kültürel alanlar, gece hayatı, dış mekân yaşamı, doğal çevre, temiz ve huzurlu bir ortam, eğlence olanakları bunlardan sadece bazılarıdır.

Turizm destinasyonlarının çekiciliği; tatil deneyimi anlayışı ve turizm destinasyonun potansiyel turizm kaynaklarına göre tanımlanabilir. Farklı destinasyonların farklı çekicilikleri vardır ve böylece farklı insanları çeker. Turistlerin bir varış yeriyle ilgili algıları ile bu yerin çekicilikleri arasında doğrudan bir ilişki olduğu bilinmektedir. Turistlerin destinasyon çekiciliğinin bireysel faydalar sağlama yeteneğine ilişkin algılarını oluşturan ana kaynakları tanımlamak ve anlamak, uygun kaynak tahsis stratejilerini planlama, pazarlama ve geliştirmede karar verme aracı olarak kullanılabileceği için önemlidir.

Yararlanılan Kaynaklar

Hu, Y. ve Ritchie, B. (1993). Measuring Destination Attractiveness: A Contextual Approach, Journal of Travel Research, 32 (2): 25-34; Kim, H. B. (1998). Perceived Attractiveness of Korean Destinations, Annals of Tourism Research, 25 (2): 340-361; Mayo, E. ve Jarvis, L. (1981). Psychology of Leisure Travel. Boston: CABI.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Mayo, E. ve Jarvis, L. (1981). Psychology of Leisure Travel. Boston: CABI.