Destinasyon Değeri

Kavram

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Turizmin göreceli olarak önemli bir eylem alanı ve turizmin ekonomik, sosyal ve fiziksel etkilerinin ortaya çıktığı alan” olarak tanımladığı destinasyon; turistler için çekicilik ve ulaşılabilirlik özelliklerini taşıyan bir ülke, bölge, şehir, mekan, coğrafi alan, doğal güzellik ya da kültürel değer işlevi taşıyabilir. Son yıllarda, sadece belirgin özellikleriyle ön plana çıkmış ve toplumsal anlamda bu özelliği genel kabul görmüş yörelerin değil, her yörenin gidilip görülmeye değer birer destinasyon olarak düşünülebileceği, hatta geliştirilebileceği fikri ön plana çıkmaktadır.

Endüstri düzeyinde ve ülke/bölge bağlamında rekabetin yoğun olduğu turizm endüstrisinde destinasyon kavramı ile ilgili olarak geliştirilmiş olan pek çok kavramdan biri de destinasyon değeridir. Destinasyonların turistik değeri, sahip oldukları turistik arz kapasitesinin hedef kitle tarafından turizm çekiciliği olarak algılanması ve anlamlandırılması ile ortaya çıkmaktadır. Bir yörenin turistik çekim yeri olarak algılanmasında doğal ya da inşa edilmiş çekiciliklerin, ulaşım imkânlarının, konaklama, yiyecek içecek, eğlence ve alışveriş imkânlarının, iletişim, sağlık ve bankacılık hizmetlerinin ve bütün bunların bir bileşkesi olarak ortaya çıkan değerin belirleyici olduğu ifade edilebilir.

Destinasyon değeri, turistlerin bir destinasyona yönelik elde etmiş oldukları fayda uyarınca sahip oldukları genel değerlendirmeleridir. Bu nedenle, ulaşımdan altyapıya, konaklama ve yiyecek-içecek birimlerinden hizmet sunumuna kadar turistik arzın tüm unsurlarıyla etkilişim içindedir. Öte yandan destinasyon imajı, sadakat ve memnuniyet gibi kavramlarla da bir arada değerlendirilmektedir.

İşletmeler turistlerle doğrudan ya da çeşitli aracı kurumlar aracılığıyla algılamalar bağlamında destinasyon değerinin hangi unsurlarda ne düzeyde olduğunu belirleyebilmek amacıyla anketler, görüşmeler vb. yöntemlerle veri toplamaya çalışırlar. Böylelikle turistlerin destinasyona yönelik algılamalarının belirlenebilmesi ve buna göre hizmet tasarımına gidilmesi amaçlanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

http://www.kultur.gov.tr/TR,31239/turizmdestinasyonu nedir.html 23.07.2020, (Erişim tarihi: 02. 09. 2020); Çelik, S. ve M. Sandıkçı. (2015). Türkiye’de Kentler İçin Turizm Destinasyonu Değer Kıstaslarının Belirlenmesi ve Destinasyon İmajı, Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 3 (4): 45-57; Munhurrun, P. R., Seebaluck, V.N. ve Naidoo, P. (2014). Examining the Structural Relationship of Destination Image, Perceived Value, Tourist Satisfaction and Loyalty: The Case of Mauritius, International Conference on Strategic Innovative Marketing, Madrid, İspanya: 252-259.