Destinasyon İletişimi

Kavram

Dünya turizminde yaşanan değişim, iletişim teknolojisinin gelişmesi ve rekabetin her geçen gün artması ülkelerin tanıtım ve pazarlama politikalarını etkiledi. Ülkesel çapta makro tanıtım çalışmaları sürerken destinasyon temelli pazarlama anlayışı ön plana çıkmıştır. Günümüzde rekabetçi destinasyonlar, sahip oldukları çekiciliklerin turistler tarafından keşfedilmesini beklemek yerine farklılıklarını ortaya koyarak potansiyel ziyaretçilerine kendileri ulaşmak, onlarla iletişim kurmak ve onları kendilerine çekmek zorundadırlar.

Destinasyonların turistler tarafından tercih edilmesinde önemli unsurlardan biri, farklı seyahat amaçlarına sahip ziyaretçi gruplarının ilgisini çekebilecek mesajların hazırlanması ve bu gruplara iletilmesidir. Potansiyel turistler tarafından bir tatil seyahati planlanırken destinasyonların sahip olduğu çekiciliklere ve bu destinasyonlarda yaşanacak deneyime ilişkin ayrıntılı bilgi araştırması yapılır. Bu süreçte tanıtma işlevini yerine getiren kuruluşların da içinde olduğu çeşitli bilgi kaynaklarına başvurulur. Bilgi kaynaklarında verilen mesajların açıklayıcı olması turistin destinasyonda yaşayacağı deneyimi tahmin edebilmesine olanak sağlar. Turistlerin, özellikle daha önce ziyaret etmedikleri destinasyonlar ile ilgili bilgileri sınırlıdır ve fikir edinmeleri mesaj iletimleri yoluyla olmaktadır. Mesajların iletiminde logo, amblem, resim ve grafikler gibi sembolik işaretlerin yanında kelimeler, cümleler, sloganlar da kullanılabilmektedir.

Spor, doğa, plajlar, tarih, sanat ve kültür, konaklama ve alışveriş gibi destinasyonun çeşitli özellikleri hakkında bilgi veren metin ve resimlerden oluşan materyaller, turistlerin destinasyonu ziyaret edip etmeyeceklerine ilişkin görüşlerini şekillendirmek ve değiştirmekte etkili olmaktadır. Dikkat edilmesi gereken nokta; etkili bir iletişim için kısa, öz, odaklanmış ve tutarlı bir mesaj iletiminin gerekliliğidir. Destinasyonların etkili olacak bilgileri detaylı şekilde sunmaması durumunda turistler, farklı kaynaklardan bilgi edinecek ve bu bilgilere dayanarak kararlarını verecektir. Farklı kaynaklardan yayılan bilgileri denetlemek, destinasyonların kontrolü altında değildir. Bu nedenle doğru bilgileri sürekli olarak yaymak, turistlerin aradıkları bilgileri sunabilmek ve doğru iletişim açısından oldukça önemlidir.

Destinasyonların iletişim faaliyetlerinin temel amacı, destinasyonların pazarlanması ve turist çekmektir. Bu amaca odaklanan destinasyonlar iletişim aracı olarak reklam, satış geliştirme, halkla ilişkiler, kişisel satış ve doğrudan pazarlama gibi tutundurma karması elemanlarını kullanırlar. Ayrıca internet, sosyal medya, destinasyonda düzenlenen etkinlik ve festivaller, spor organizasyonları, çekilen dizi ve filmler ve gerçekleştirilen tanıtım turları gibi birtakım unsurlar da kullanılmaktadır. Turistlerin bilgi aramakta kullandıkları iletişim kanallarının daha çok dijital hale gelmesi, destinasyonların dijital kanalları etkili şekilde yönetebilmesini gerekli kılmıştır. Kendini anlatmak, farklılık yaratmak ve daha fazla turist çekmek isteyen destinasyonların geleneksel ve dijital iletişim ortamlarında sürekliliği olan mesajlar vermesi, sosyal medyaya odaklanan iyi geliştirilmiş iletişim stratejileri planlaması gerekmektedir.

Referanslar

McCartney, G., Bennett, M. ve Butler, R. (2008). A Strategic Use of the Communication Mix in the Destination Image-Formation Process, Journal of Travel Research, 47(2): 183-196; Şengül, S., Yılmaz, Ö. ve Eryılmaz, B. (2018). Stratejik Boyutuyla Destinasyon Pazarlaması. İstanbul: Değişim Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Özdemir, G. (2008). Destinasyon Pazarlaması. Ankara: Detay Yayıncılık.