Destinasyon Pazarlama Örgütü

Kavram

Destinasyon pazarlama örgütleri, turizm bölgelerinin pazarlanması ve gelişimi kapsamında örgütleyici ve yönlendirici olarak hareket ederek önemli roller oynar. Bu roller arasında destinasyon imajının geliştirilmesi, tanıtım faaliyetlerinin koordine edilmesi, yerel turizm projelerinin desteklenmesi, bilgi sağlama, marka faaliyetleri, eğitim faaliyetleri, danışmanlık, stratejik gelişim planına katkılar yer alır. Destinasyon pazarlama örgütleri faaliyetlerinin odak noktası, destinasyon kaynaklarını pazar fırsatlarıyla eşleştiren pazarlama iletişimi stratejileri tasarlamak ve uygulamaktır.

Son yıllarda, bu örgütlerin rollerinin pazarlamanın ötesine geçtiği ve diğer yönetim faaliyetlerini de içerdiği yaklaşımı kabül görmektedir. Bu kapsamdaki örgütler destinasyon yönetim örgütleri şeklinde tanımlanmaktadır. Diğer taraftan, temel işlevlerinin ve odak noktalarının pazarlama olması gerektiğini savunan destinasyonlar ve araştırmacılar, destinasyon pazarlama örgütü kavramını kullanmayı tercih etmektedir. Resmi turizm tanıtım kuruluşları ilk olarak yerel düzeyde açılmıştır. Örneğin; İsviçre’de ilk bölgesel turizm organizasyonu 1864 yılında St. Moritz’te kuruldu. İngiltere’de, 1879 yılında, kentin turizmde ön plana yerlerinin reklamını finanse etmek amacıyla yerel bir emlak vergisi alınması hususunda ilk kez devletten izin alındı. Amerika Birleşik Devletleri’nde, ilk kongre ve ziyaretçi bürosu Detroit’te kuruldu (1896). İlk ulusal turizm ofisi Yeni Zelanda’da (1901) ve ilk eyalet turizm ofisi Hawaii’de (1903) kuruldu. Destinasyon pazarlama örgütü ile ilgili ilk dergi makalesi 1973 yılında yayımlandı; ilk destinasyon pazarlaması kitabı ise, 1976 yılında basıldı.

Destinasyon pazarlama örgütleri ulusal, bölgesel veya yerel olarak sınıflandırılabilir. Ulusal destinasyon pazarlama örgütleri bir ülkeyi pazarlayan turizm otoriteleri veya kuruluşlarıdır. Bölgesel destinasyon pazarlama örgütleri bir bölge, il veya ülkenin tanıtımına odaklanır. Yerel destinasyon pazarlama örgütleri ise bir şehir veya kasaba gibi küçük bir coğrafi bölgeyi pazarlar. Önceki araştırmalar ve bulgular, destinasyon paydaşları arasındaki işbirliğini aktif olarak destekleyebilecek destinasyon pazarlama örgütlerinin, rekabet gücünü sağlayabileceğini ortaya koymuştur. Paydaşlar arasında işbirliği oluşturarak kaynakların ortak amaçlar için kullanılmasını başarabilen destinasyon pazarlama örgütleri, turizm destinasyonlarının sürdürülebilir ve rekabetçi gelişimi için temel unsurlardır.

Referanslar

Pike S. D. (2008). Destination Marketing: An Integrated Marketing Communication Approach. MA: Butterworth-Heinemann; Pike, S. ve Page, S. J. (2014). Destination Marketing Organizations and Destination Marketing: A Narrative Analysis of the Literature, Tourism Management, 41: 202-227; Wang, Y. ve Pizam, A. (Editörler). (2011). Destination Marketing and Management: Theories and Applications. Büyük Britanya: Cabi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Matejka, J. K. (1973). Critical Factors in Vacation Area Selection, Arkansas Business and Economic Review, 6 (1): 17-19; Pike, S. (2008). Destination Marketing Organisations. Londra: Routledge; Wahab, S., Crampon, L. J. ve Rothfield, L. M. (1976). Tourism Marketing: A Destination-Orientated Programme for the Marketing of International Tourism. Londra: Tourism International Press.