Muğla ilinin 13 ilçesinden biri olan Datça, ilin en batısında bir yarımadadır. 446 kilometrekarelik bir yüzölçüme sahip yarımadanın 235 kilometre uzunluğunda sahil şeridi bulunuyor. Yarımadada irili ufaklı 52 koy vardır. Doğu-batı doğrultusunda ince uzun bir yarımada olan Datça’nın kara genişliği en dar olan Balıkaşıran mevkiinde bir kilometreye düşen genişlik yarımadanın en geniş yerinde 17 kilometreye çıkıyor. Dağlık ve engebeli bir coğrafyaya sahip olan Datça Yarımadası’nın en yüksek noktaları; Bozdağ (1174 metre), Kalecik Dağı (881 metre), Karadağ (786 metre), Emecik Dağı (704 metre) ve Yarık Dağı’dır (615 metre). Tipik Akdeniz iklimine sahip olan Datça Yarımadası’nda yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçiyor. Yılda ortalama güneşli gün sayısının 300 güne ulaştığı Datça, yarımada olması nedeniyle özellikle yaz aylarında aldığı serin kuzey rüzgarları sayesinde yüzde 58 gibi düşük bir nem oranı ortalamasına sahiptir.

Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiş olması nedeniyle doğal güzelliklerini korumayı başaran Datça Yarımadası, zengin bitki ve hayvan çeşitliliğine sahiptir. Yarımadada bulunan; Aktur Plajı, Karaincir Plajı, Hastanealtı Plajı, Periliköşk Plajı ve Billurkent Plajı mavi bayraklı plajlardır. 1970 yılında Öncelikli Turizm Bölgesi ilan edilmesiyle birlikte turizm, ilçe ekonomisi için önemli gelir kaynaklarından biri haline gelmeye başladı. Bu tarihten itibaren ilçede konaklama tesisi sayıları artmaya başladı; ilçe Bodrum ve Marmaris’ten düzenlenen mavi yolculukların önemli uğrak noktalarından biri haline geldi. Datça; çok sayıda koya sahip olması nedeniyle yat turizmi, rüzgarlı gün sayısının yüksekliği nedeniyle sörf ve yelken gibi su sporları, Knidos antik kenti sayesinde kültür turizmi, dağlık bir araziye sahip olması nedeniyle doğa yürüyüşleri ve oksijen oranının yüksekliği nedeniyle sağlık turizmi için önemli potansiyele sahip bir yarımadadır. Ayrıca ilçe, bir Yunan adası olan Simi Adası’na sekiz kilometre, Bodrum’a ise deniz üzerinden 35 kilometre mesafede bulunuyor. Simi-Datça ve Bodrum-Datça arasında düzenli feribot seferleri yapılıyor.

Datça’nın kültür turizmi açısından en önemli değeri olan Knidos antik kenti yarımadanın en uç noktasında, Tekir Burnu’nda konumlanıyor. Kuruluşu MÖ XIII. yüzyıla kadar uzanan Knidos MÖ IV. yüzyıldan itibaren doğusunda ve batısında bulunan iki limanı sayesinde önemli ticaret merkezlerinden biri haline geldi ve sanat, kültür, sağlık ve inanç merkezi olarak ön plana çıktı. Antik dönemde olduğu gibi bugün de mavi yolculukların önemli bir uğrak merkezi olan Knidos, günümüze kadar ayakta kalan kalıntılarıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Kentte bugün; yuvarlak tapınak, Dionysos Stoası ve Tapınağı, Apollon Tapınağı, Bolukrates Çeşmesi ve 5000 kişi kapasiteli tiyatro, ziyaret edilebilir durumdadır.

Datça Yarımadası’nda geleneksel tarım faaliyetleri ekonominin temelini oluşturuyor. Badem, zeytin ve güz domatesi Datça’nın en önemli tarımsal ürünleridir. Bunların yanında narenciye, incir ve üzüm gibi çeşitli meyve türleri de yarımadada yetişen diğer tarım ürünleridir. İlçedeki önemli bir diğer ekonomik etkinlik de arıcılıktır. Bu ürünlerden özellikle Datça bademi ön plana çıkmaktadır. Datça bademinin tanıtılması ve bölge ekonomisine katkı sağlanması amacıyla 2018 yılından itibaren her yıl şubat ayının ilk haftasında Badem Çiçeği Festivali düzenlenmektedir. Festivale özellikle yerli turistler yoğun ilgi göstermektedir. Başta badem ve badem ürünleri olmak üzere yerel ürünler tanıtılmakta ve pazarlanmaktadır. Bu sayede yerel ekonomiye önemli bir katkı sağlanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Güler, S. (2013). Doğadan Tarihe Datça Serüveni. İstanbul: Sokak Kitapları; Hengirmen, M. (1996). Marmaris, Datça, Gökova The Blue Voyage. Ankara: Engin Yayınevi; Özcan, A. (2019). Karia Yolu Datça Yarım Adası Yürüyüş ve Gezi Rehberi. Yazarın Kendi Yayını; Özcan, A. (2003). Marmaris-Datça. İstanbul: Boyut Yayın Grubu.