Basın-Yayın ve Turizm Umum Müdürlüğü

Kamu Kurumu

(Ankara, 1949 – 1963)

1949 yılında Basın - Yayın ve Umum Müdürlüğü’nün yerine 05.392 sayılı yasayla kuruldu. Söz konusu yasada Basın - Yayın ve Turizm Umum Müdürlüğü’nün görevi “… basın ve yayın ve diğer vasıtalarla Türkiye’yi dışarda tanıtmak ve içerde Cumhuriyet esaslarını ve Türk demokrasisinin gelişmelerini yaymak, basın ve yayın meslekinin ifasıyla ilgili işlere bakmak, iç ve dış turizmi geliştirecek tedbirleri almaktır” şeklinde tanımlandı. Genel müdürlük teşkilatı; 1) Genel Müdürlük Bürosu, 2) Yayınlar ve Haberler Dairesi, 3) Tanıtma Dairesi, 4) Turizm Dairesi, 5) Radyo Dairesi, 6) İdari İşler Müdürlüğü’nden oluşuyordu.

Basın – Yayın ve Umum Müdürlüğü’ne bağlı Turizm Dairesi, 1949 yılında Basın-Yayın ve Turizm Umum Müdürlüğü’ne bağlandı ve adı Turizm Dairesi Müdürlüğü oldu. Turizm Dairesi Müdürlüğü’nün görevi ise ilgili yasanın sekizinci maddesinde; “Yurdu yurttaşlara yakından tanıtmak üzere gerekli imkânları hazırlar, yabancıların yurttaki tabiat güzelliklerini ve sanat eserlerini görmelerini kolaylaştıracak her türlü tedbirleri alır ve bu alandaki özel teşebbüsleri teşvik etmek” şeklinde yer almaktadır.

Basın - Yayın ve Turizm Umum Müdürlüğü Kanunu’nun getirdiği bir yenilik de, söz konusu yasanın 17. maddesinde “Turizm işlerine verilecek yönü görüşmek ve alınacak tedbirler hakkında düşüncelerini bildirmek üzere” Turizm Danışma Kurulu’nun kurulmasıdır. Kurul, yasaya göre yılda en az bir kez toplanacaktır. 1949 – 1963 yılları arasında Basın-Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü görevinde bulunanlar şöyledir: Prof. Dr. Ahmet Şükrü Esmer, Dr. Halim Alyot (iki kez), Hulusi Demir, Muammer Baykan, Munis Faik Ozansoy, Prof. Dr. Halil Demircioğlu ve Ahmet Yıldız.

Basın-Yayın ve Turizm Umum Müdürlüğü, 1963 yılında Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nın kurulmasına kadar faaliyetlerine devam etti.

Yararlanılan Kaynaklar

Kozak, N. (Editör) (2015). Geçmişten Bugüne Türkiye’de Turizm. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı; Resmi Gazete (Tarih: 29. 05. 1949, Sayı: 7218).