Dördüncü Turizm Danışma Kurulu Toplantısı

Etkinlik Toplantı

(Ankara, 07 – 11 Şubat 1955)

Basın-Yayın ve Turizm Müdürlüğü’nün 17. maddesi; “Turizm işlerine verilecek yönü görüşmek ve alınacak tedbirler hakkında düşüncelerini bildirmek üzere” Turizm Danışma Kurulu’nun kurulmasına yer vermektedir. Aynı maddeye göre Turizm Danışma Kurulu üyeleri şöyle sıralanır: a) Devlet dairelerinden ve belediyelerden Başbakanlıkça uygun görüleceklerin seçip gönderecekleri birer temsilci, b) Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu temsilcisi, c) Başbakanlığın uygun göreceği turizm ile ilgili meslek teşekküllerinden birer temsilci, d) turizm dernekleri temsilcileri arasından ad çekme suretiyle ayrılacak iki üye, e) basın derneklerinden (her birinin göstereceği birer aday arasından ad çekme suretiyle ayrılacak iki üye, f) seyahat acentaları temsilcileri arasından ad çekme suretiyle ayrılacak iki üye, g) Basın-Yayın ve Turizm Genel Müdürü tarafından seçilecek turizm alanında yetkili iki uzman. Genel Müdür bu kurulun tabii üyesidir. Aynı yasanın on sekizinci maddesi ise Turizm Danışma Kurulu’nun yılda en az bir kez toplanmasını gerektirmektedir.

Dördüncü Turizm Danışma Toplantısı, bir önceki kurul toplantısından sonra bir yıl ara verilerek, 07-11. 02. 1955 tarihleri arasında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Abdülhak Hamit Salonu’nda, Basın-Yayın ve Turizm Umum Müdürlüğü’nün organizasyonunda, 35’i müşahit olmak üzere toplam 72 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Önceki Turizm Danışma Kurulu toplantılarında olduğu gibi, 95 sayfalık IV. Turizm Danışma Kurulu’na Sunulan Rapor ve Teklifler başlıklı kitap, kurul toplantısından birkaç gün önceden kurul üyelere postalandı. Bu kitapta, Turizm Engellerinin Kaldırılması, Turizm Teşvik Tedbirleri, Turizm İstatistikleri, Mevzuat Teklifleri, Turizm Büroları ve Seyahat Acentaları Kanun Taslağı, Turistik Olmayan Otellerin Murakabesi Hakkında Belediyelere Tavsiye Olunacak Talimatname Taslağı ile ilgili bilgiler yer aldı.

Dördüncü Turizm Danışma Kurulu toplantısı, oluşturulan şu üç komisyon ile yürütüldü: 1) Vasıflar Komisyonu, 2) Mevzuat Komisyonu ve 3) Dilekler Komisyonu. Kurul çalışmalarını 11. 02. 1955 tarihinde Devlet Bakanı Dr. Mükerrem Sarol’un kapanış konuşmasıyla sona erdirdi.

Yararlanılan Kaynaklar

Çoruh, S. (1974). Turizm Çalışmalarımızın Geçmiş Günleri. Ankara: Güven Matbaası; Resmi Gazete (28. 05. 1949, Sayı: 7218).