Matbuat Umum Müdürlüğü Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu

(1940 – 1943)

22. 05. 1940 tarihinde kabul edilen Başvekalete bağlı Matbuat Umum Müdürlüğü teşkiline ve vazifelerine dair 3837 Sayılı kanuna göre kurulan Matbuat Umum Müdürlüğü’ne bağlı olarak Turizm Müdürlüğü kuruldu. Umum müdürünün başvekil tarafından seçileceği ve Cumhurbaşkanının tayin olacağının ifade edildiği kanunda Umum Müdürlüğü’nün turizm faaliyetleri ile ilgili görevleri memleket içinde ve dışında siyasi, iktisadi, sosyal ve kültürel hareketler bakımından bütün yayınları takip etmek; memleket içinde ve dışında milli siyasi çıkarlarımıza engel oluşturabilecek propagandaları karşılamak, rejimin içeride ve dışarıda siyaseti hakkında uygun olacak araçları kullanarak yayın yapmak ve yaptırmak; milli ahlak ve haberlerin doğruluğu, yabancı tahrikat ve propagandalar, devlet yapımıza uygun ebat ve önemde milli kültür ve matbuat kanunları bakımından iç yayınları, memleketin dünya siyasetindeki etkileri, Türkiye ile olan ilişkileri ve kültür hareketleri bakımından dış yayınları takip etmek; uluslararası turizm teşkilatları ile mesleki temas ve ilişkilerde bulunmak; memleketimizi yabancı memleketlere tanıtmaya yönelik yayın ve senaryolar hazırlatmak ve bu gibi eserlerin ortaya çıkmasını sağlamak. Memleket dahilinde yapılan filmlerin senaryolarını ve hariçten gelen filmleri ve memleket sahnelerinin içeriklerini kontrol etmek, resim, gramofon plâkları ve diğer bütün yayın araçlarını kontrol altında bulundurmak ve her hususta memlekete zararlı tesirler yapacak mahiyette olmamalarına dikkat etmek ve zararlı mahiyette gördüklerinin yapılmasına engel olacak önlemler almak, halkımızı aydınlatmaya ve memleketimizi yabancı memleketlere tanıtmaya yarayan her türlü yararlı yayın ve senaryolar hazırlatmak ve bu gibi eserler oluşturmak; iç ve dış turizmin milli siyaset ve ekonomi ihtiyaçlarımıza uygun ve memlekete faydalı olacak şekilde gelişimini sağlamak; turizm işlerini düzenlemek olarak belirlendi. Matbuat Umum Müdürlüğü içinde faaliyetlerini sürdüren Turizm Müdürlüğü, üç yıl kadar süren çalışmaları sonrasında Matbuat Umum Müdürlüğü'nün yeniden teşkilatlanması ve güçlendirilmesi kararını aldı ve bu amaçla kurum isim değişikliğine giderek 16. 07. 1943 tarihinde kabul edilen 4475 Sayılı Basın ve Yayın Umum Müdürlüğü teşkilat, vazife ve memurları hakkında kanun ile Turizm Dairesi adı altında faaliyetlerini sürdürdü.

Yararlanılan Kaynaklar

Arslan, R. (2017). 1950-2000 Yılları Arasında Muğla’da Turizm (Yayımlanmamış doktora tezi). Muğla: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Çavuş, Ş., Ege, Z., ve Çolakoğlu O. E. (2009). Türk Turizm Tarihi -Yapısal ve Sektörel Gelişim. Ankara: Detay Yayıncılık; Çoruh, S. Turizm. (1983). Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi. İstanbul: İletişim Yayınları; Er, T. (2003). Türkiye’de Basın Yayın ve Tanıtma, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü. Ankara: Ümit Yayıncılık; Evcin, E. (2014). Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Yıllarında Turizm ve Tanıtma Faaliyetleri. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, 14 (55): 23-82; Olalı, H. (1982). Turizm Politikası ve Planlaması. İzmir: Ege Üniversitesi Matbaası.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Basın ve Yayın Umum Müdürlüğü Teşkilat, Vazife ve Memurları Hakkında Kanun. (22.07.1943). Resmî Gazete (Sayı: 5462), https://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/5462.pdf, (Erişim tarihi: 12.10.2019); Başvekâlete Bağlı Matbuat Umum Müdürlüğü Teşkiline ve Vazifelerine Dair Kanun. (28.05.1940). Resmî Gazete (Sayı: 4520), resmigazete.gov.tr/arsiv/4520.pdf, (Erişim tarihi: 12.10.2019).