M. Marcel Jeanne Raporu

Yayınlar Rapor

(Ankara, 1958)

M. Marcel Jeanne, Basın-Yayın ve Turizm Müdürlüğü’nün talebi üzerine 1957 yılında Milletlerarası Çalışma Bürosu tarafından gönderilen bir uzmandır. Aynı zamanda Paris Otelcilik Okulu’nun yöneticisi de olan M. Marcel Jeanne, çalışmalarını 1. 11. 1957 – 30. 04. 1958 tarihleri arasında ı devam ettirdi. Jeanne’den istenilen çalışma görevleri; 1) Türkiye’deki otelcilik sektörü hakkında kısa anketler yapmak ve 2) otellerde görev yapacak orta ve üst kademe yöneticilerin yetiştirilmesi için bir okulun kurulması ile ilgili planların hazırlanması çalışmalarına katkıda bulunmaktı.

M. Marcel Jeanne tarafından hazırlanan raporda şu tespitler yer almaktadır: 1) Otellerde çalışan personelin mesleki nitelikleri yetersizdir; bu yetersizlik yöneticiler için de geçerlidir, 2) otellerde çalışan elemanların daha çok kırsal kesimden geliyor olmaları dolayısıyla otelcilik hakkında bilgileri yoktur; bunlar arasında ilkokul mezunu olanlar da az sayıdadır, 3) çalışanların otelcilik mesleğinin gerektirdiği titizlik, temizlik ve düzen hakkında bilgileri bulunmamaktadır, 4) kentli gençler otelcilik mesleğini hor görülen bir iş alanı olarak görmektedirler, 5) orta ve üst düzey yöneticilerin mesleki bilgilerinin yetersiz olması dolayısıyla kendilerine bağlı elemanları eğitememektedirler. Jeanne raporunda sonuç olarak şunları vurguladı: “Türkiye’deki otelcilik sanatının ve özellikle çalıştırılan personelin bu günkü durumunu incelersek görürüz ki, bu çalışma dalının, bu günkü ve gelecekteki ihtiyaçlarına karşılık verebilmek için mesleki yetiştirme bakımından büyük gayretlere girişmek lazımdır.”

M. Marcel Jeanne, yapılacak işleri kısa ve uzun dönemli işler olarak ikiye ayırmaktadır. Jeanne göre kısa dönemli yapılması gerekenler şunlardır: Turizm alanında görev alan personelin mesleki yeteneklerini geliştirmek. Bu amaçla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya ve Adana’da otelciliğin belli bir gelişmeye ulaştığı kentlerde Çalışma Bakanlığı tarafından olgunlaşma merkezleri kurulmalıdır. Jeanne şöyle devam ediyor. “Bu şekil yetiştirmenin aslında var olan güçlükler dolayısıyla, önce İstanbul’da deneme amacıyla açılacak bir merkezde, öğretim metodlarını denemek ve ortaya koymak uygun olur.”

Jeanne tarafından önerilen uzun vadeli işler de şöyledir: “İçinde uygulama otelinin de olacağı bir Otelcilik Enstitüsü kurulmalıdır”. Bu enstitü çeşitli kategorilerde personel yetiştirme olanaklarına sahip olmasını öneren Jeanne raporunda bu konuyla ilgili olarak: “Otelcilik endüstrisi için İstanbul’da; yapım, deneme, tefriş, işletme ve idare harcamaları olarak 11 milyon Türk lirasını bulan, yılda 25 öğrenci alınmak suretiyle üç yılda 75 kişilik bir öğrenci kadrosuna sahip olacak, üç yıllık öğrenim yapan bir otel-okul inşaasını” önerdi.

Bu raporun hazırlanmasından sonra, birkaç yıl herhangi bir gelişme olmaz. Ancak 1960 yılının sonrasında gündeme gelen rapor doğrultusunda 1961 yılında Ankara Otelcilik Okulu kuruldu.

Referanslar

Çoruh, S. (1969). Genel Turizm Bilgisi. Ankara: Güven Matbaası.