Zara Bal ve Kültür Festivali

Etkinlik Festival

(Zara, Sivas, 1998 - )

Sivas iline bağlı olan Zara ilçesi, Kızılırmak etrafında kalan verimli arazileri ve eşsiz doğası ile dikkat çekmektedir. Sivas’ayetmiş iki kilometre mesafede bulunan ilçede tarım ve hayvancılık faaliyetleri ilçe ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır.  İlçenin doğal yapısı dağlık birlikte bal üretimine uygun floraya ve iklime sahiptir. Yörede yaygın olan kekik, keven, nane, taş yoncası gibi bitkilerden elde edilen Zara balı, tadı, aroması ve görüntüsü ile diğer ballardan ayrılmaktadır. Zara balı, bal üreticisi özel işletmeler ile bal üretici birlikleri tarafından yurtiçi ve yurt dışı satışı yapılmaktadır. 

Zara kültürünün ve doğal güzelliklerinin tanıtılmasında büyük öneme sahip olan festival, ilçe ekonomisinde her geçen gün yıldızı parlayan arıcılık faaliyetlerinin yaygınlaşmasını ve Zara balı ve ürünlerinin tanınırlığını artırmak amacı taşımaktadır. İlki 1998 yılında gerçekleşen ve her yıl düzenlenen “Zara Bal ve Kültür Festivali” ilçede sosyal dayanışmayı geliştirici bir misyon üstlenmektedir. Festival, ayrıca yörenin geleneksel öğelerini öne çıkarması ve ekonomik değere sahip diğer ürünleri tanıtması bakımından katkı sağlamaktadır. Festival ilçe merkezinde, Zara Kaymakamlığı, Zara Belediyesi, Zara Festival Komitesi ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının organizasyonunda planlanan müzikal, sportif faaliyetler ve yarışmalar yapılmakta, yerel sanatçılarında sahne aldığı konserlerden oluşan oldukça zengin içeriklere sahip etkinliklerle gerçekleşmektedir. Festival il ve ilçe protokolü ile diğer ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılım sağlamakta, yerel halk dışında, çevre il ve ilçelerden de yoğun ilgi olduğu görülmektedir. Özellikle, İstanbul ilinde yaşayan Zara’lıların yaz tatillerini festivalin gerçekleştirileceği döneme göre ayarladıkları bilinmektedir. Festival iki güne sığacak şekilde planlanmakta ve programı genel olarak; Halk konserleri, halk oyunları, köy seyirlik oyunları, karakucak güreşleri, buzağı yarışmaları, sünnet şöleni festival ağalık seçimleri ve protokol konuşmalarından oluşmaktadır. Festival alanında, festival süresi boyunca boyunca üreticilerin ballarını sergilediği ve yöresel yemeklerin sunulduğu aynı zamanda satışının yapıldığı tezgahlar bulunmaktadır. Yerelden kopmadan küresel olma çabası taşıyan “Zara Bal ve Kültür Festivali” gibi tematik festivallerin yaygınlaşması, geniş kitlelere ulaşması,  turizm gelişmesine dolayısıyla ülkemizin tanınmasına katkı sağlayacaktır. 

Referanslar

Bizim Sivas, (2024), Zara'da Bal ve Kültür Festivali coşkusu yaşanacak, https://www.bizimsivas.com.tr/zara-da-bal-ve-kultur-festivali-coskusu-yasanacak/140228, (Erişim tarihi: 26/01/2025); Sivas Valiliği, (t,y). Zara Balı. http://www.sivas.gov.tr/zara, (Erişim tarihi: 26/01/2025); Zara Kültür Araştırma Grubu, (2019). Geçmişten Günümüze Zara Bal ve Kültür Festivali, http://www.zarakultur.com/anasayfa/default.asp?PG=1286, (Erişim tarihi: 26/01/2025).