Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB)

Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Sivil Toplum Kuruluşu Yatırımcı/İşletmeci STK

(İstanbul, 1972 - )

14. 09. 1972 yılında kabul edilen ve 28. 09. 1972 tarihinde 14320 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun 32. maddesinde “Seyahat acentaları, seyahat acentalığı mesleğinin yurt ekonomisi ve turizmine uygun surette gelişmesini sağlayıcı tedbirleri almak ve mesleki ahlak ve tesanüdü korumak amacıyla Seyahat Acentaları Birliği adı altında tüzel kişiliği haiz bir birlik kurarlar. Seyahat acentalarının bu birliğe üye olmaları zorunludur.” şeklinde belirtilmiştir. Yine aynı kanunun 33. ve 34. maddelerinde birliğin görevleri ve organları açıkça belirtilmiştir. Bu kapsamda Genel Kurul , Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Disiplin Kurulu olmak üzere dört organı bulunan birliğin temel görevleri şöyle belirtilmiştir: “Seyahat Acentaları Birliğinin görevi, pazar araştırmaları ve seyahat acentalığı konusunda incelemeler yapmak, birlik üyeleri arasındaki haksız rekabetin önlenmesi hususunda gerekli tedbirler almak, seyahat acentaları personelinin yetiştirilmesi için kurslar ve seminerler düzenlemek, Bakanlıkça istendiğinde görüş bildirmek, uluslararası kuruluşlarda seyahat acentalarını temsil etmek, bu kanunda ve 34 üncü maddenin son fıkrasında bahsedilen yönetmelikte belirtilen diğer görevleri ifa etmektir.” Merkezi İstanbul’dur.

TÜRSAB bu görevleri ilgili kanuna dayanarak hazırlanan ve 3. 06. 2018 tarihinde güncel hali 30440 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik çerçevesinde yürütmektedir. Bu kapsamda temel işlevleri ve faaliyetleri arasında seyahat acentacılığına ilişkin faaliyetler, mesleki sorunların çözümlenmesi, mesleki disiplinin sağlanması ile sektörel gelişmeleri takip etmek, bunula ilgili ar-ge faaliyetleri yapmak ve bu sonuçları başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlar ve kamuoyu ile paylaşmak yer almaktadır.

Türkiye’de faaliyet gösteren her seyahat acentası ilgili kanun ve yönetmelik gereği TÜRSAB’a üye olmak ve yıllık aidat ödemek zorundadır. TÜRSAB ulusal ve uluslararası iş birlikleri için birçok birliğe de üyedir. Bu üyeliklere Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), Uluslararası Seyahat Acentaları Birlikleri Federasyonu (UFTAA), Avrupalı Seyahat Acentaları ve Tur Operatörleri Birlikleri (ECTAA) örnek olarak verilebilir. TÜRSAB, birlik organlarıyla birlikte 35 Bölge Temsil Kurulu ve 17 İhtisas Komisyonu (Av Turizmi, Gastronomi Turizmi, Dağlık turizmi vb.) ile çalışmalarını sürdürmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aslantürk, Y. (2015). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü. İçinde, Y. Keleş (Editör). Seyahat Kavramı ve Seyahatin Tarihçesi. Ankara: Grafiker Yayınevi; https://www.tursab.org.tr/, (Erişim tarihi: 07.07.2019); Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu (1972). Resmi Gazete (Tarih: 28. 09. 1972, Sayı 14320; Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliği. Resmi Gazete (03. 06. 2019, Sayı: 30440)