Umre
Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2021
Umre kelimesi, Arapça ‘mr kökünden gelmektedir. Hac zamanı dışında Kâbe-i Muazzama ziyareti anlamına gelmektedir. Kuran-ı Kerim’de Bakara Suresi’nde 158. ve 196. ayetler umre ibadeti hakkındadır.
Umre, İslamiyet’te Kurban Bayramı öncesindeki gün (arife günü) ve bayramın dört günü ile sınırlanmış hac ibadetinin, zaman sınırlılığı dışında yapılması anlamına gelmektedir. Ehli-Sünnet düşüncesine bağlı olan Şafi ve Hanbeli mezheplerinde umre Hac’ın gerekliliği ve ön şartıdır. Ehl-i sünnet ve şia koluna bağlı diğer mezheplerde umre hac ibadetinin bir parçası olarak görülmez. Yine de bu durum Müslümanlar için Kâbe-i Muazzama, Mekke ve Medine şehirlerine yapılan ziyaretlerin muteber görülmesine sebep olmuş ve sadece bahsi geçen iki mezhebe mensup Müslümanlar için değil, tüm inananlar için Umre’nin önemli bir ibadet olmasına neden olmuştur. Hac için Hacc-ı Ekber (büyük hac) denirken Umre için Hacc-ı Asgar (Küçük Hac) denmesi bu durumun sonucudur.
Hacc-ı Asgar olarak da adlandırılan Umre ziyaretinde iki temel zorunluluk vardır: Kabe’yi tavaf etmek ve İhram denen özel kıyafeti giymek. Bunların dışında kalan ibadet ve ziyaretler adeta Hacc-ı Ekber’in provası gibidir. Ziyaretçiler belli mekanlarda belli ibadetleri yerine getirirken adeta Hac yapar gibi tam bir teslimiyet, kendinden geçmişlik ve adanmışlık duygusuyla davranmakla mükelleftir. Tıpkı Hac’da olduğu gibi Umre’de de kadın ve erkek tüm Müslümanlar sınırları kesinlikle esnetilmeyen bir kurallar silsilesi ve disiplinle hareket etmek zorundadır.
Hacc-ı Asgar asla sadece bireysel turistik bir gezi değildir. Kâbe-i Muazzama, Hz. Muhammed’in evi, Şecere Mescidi, Cin Mescidi, Cennet-ül Mualla Kabristanı, Sevr Dağı, Hira-Nur Mağarası, Arafat, Müzdelife, Ayneny (Okçular) Tepesi, Yedi Mescidler, Uhud Şehitliği, Kuba Mescidi, Hendek Savaşı’nın vuku bulduğu alan, Gamame Mescidi ve Mescid-i Kıbleteyn Umre için gelen Müslümanların muteber ziyaret mekânlarıdır.
Umre’de ibadetin uzun zamana yayılması ve bu nedenle aşırı kalabalık olmaması nedeniyle kota uygulaması söz konusu değildir. Türkiye’den mukaddes topraklara Umre ziyareti için gidişler Diyanet İşleri Başkanlığı ya da Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) üyesi özel kuruluşların vasıtasıyla yapılmaktadır.
Zaman sınırlaması olmayan umre ziyaretlerinde farklı paket programlar hazırlanılarak Müslümanların sağlık, güvenlik ve konaklama ihtiyaçlarına cevap verilmektedir. 7, 11, 14, 15, 20 günlük umre programlarının yanı sıra hem Diyanet İşleri Başkanlığı hem de TURSAB’a üye yetkilendirilmiş seyahat acentaları tarafından yarı yıl tatili için 11 günlük öğrenci, veli ve öğretmen odaklı turlar düzenlemektedir. Resmî ya da özel turlarda kişi başına ücreti kutsal mekânlara yakınlığı ölçüsünde değişen iki, üç, dört kişi seçenekli oda ya da otel tarzı konaklama seçenekleri söz konusudur. Kahvaltı ve akşam yemeğinin tabldot ya da açık büfe halinde sunulurken, öğle yemeği için kumanya hazırlanmaktadır. Ramazan ayında düzenlenen umre ziyaretlerinde iftar ve sahur yemeği hizmeti verilmektedir. Ayrıca umre süresinde kullanılması mümkün olan dini kitaplar ile Kuran-ı Kerim, seccade, tesbih, ipli sırt çantası ve kutsal topraklardan dönüşte genelde beş litre Zemzem suyu da katılımcılara hediye edilmektedir.
Referanslar
Dihlevi, V. (2003). İslam Düşünce Rehberi Hüccetullahi’l Baliğa, Cilt- 2. İstanbul: Yeni Şafak Yayınları; Türkiye Diyanet Vakfı (2017). İlmihal-İman ve İbadetler (On yedinci baskı). Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları; Karagöz, İ., Keskin, M. ve Altuntaş, H. (2016). Hac İlmihali (On üçüncü baskı). Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları; Diyanet İşleri Başkanlığı Umre Programı (Dijital Kopya) 2019; 2020 Ramazan ve Şevval Umresi. Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Genel Müdürlüğü Yayını (Dijital Kopya).