C Grubu Seyahat Acentası

Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü C Grubu Seyahat Acentası

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Evren GÜÇER (2019) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: İrfan MISIRLI (2020) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Türkiye’de seyahat acentaları 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’na göre kurulur ve faaliyetlerini sürdürürler. İlgili Kanun’a göre seyahat acentası; kâr amacı ile turistlere turizm ile ilgili bilgiler vermeye, paket turları ve turları oluşturmaya, turizm amaçlı konaklama, ulaştırma, gezi, spor ve eğlence hizmetlerini görmeye yetkili olan, oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acentaları vasıtası ile pazarlayabilen ticarî kuruluştur. Seyahat acentaları faaliyetlerininden “tur” 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanu’nun birinci maddesinin (d) bendinde “Türkiye’nin tarihi, doğal, kültürel, turistik değerlerinden en az birini tanıtma ve ulaştırmayı birlikte kapsayan, bu hizmetlerin dahil olduğu tek bir fiyatla satılan veya satış taahhüdü yapılan ve hizmeti 24 saatten kısa bir süreyi kapsayan ticarî faaliyet” olarak yapılmakla birlikte paket tur tanımı yapılmamış ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’una atıfta bulunmuş ve 51. maddesindeki “Paket tur düzenleyicileri veya aracıları tarafından ulaştırma, konaklama ve ulaştırma ve konaklama hizmetlerine bağlı olmayan başka turizm faaliyetlerinden en az ikisinin birlikte, her şeyin dahil olduğu fiyatla satıldığı veya satılmasının vaat edildiği hizmetin 24 saatten uzun bir süreyi kapsadığı veya gecelik konaklamayı içerdiği sözleşmeler” ile tanımlamıştır. C grubu seyahat acentaları - yalnız Türk vatandaşları için yurtiçi turlar düzenlerler. Türkiye’de C grubu seyahat acentalığı faaliyeti göstermek içinbakanlıktan seyahat acenta belgesini almak zorunludur.

Referanslar

1618 Sayılı Türkiye Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu (1972). Resmi Gazete (Tarih: 14. 09. 1972, Sayı: 14320); 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun (2013). Resmi Gazete (Tarih: 28. 11.2013, Sayı: 28835).

2 / 2

Türkiye’de seyahat acentalarının resmi sınıflandırılması kategorisinde yer alan bir seyahat acentası türüdür. Türkiye’de seyahat acentaları A,B,C Grubu seyahat acentaları olmak üzere üç kategoride hizmet vermektedirler. Bu sınıflandırma Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından yapılmaktadır ve Türkiye’de faaliyet gösteren bütün acentalar bu iki kurumdan kuruluş ve işletme izni almak zorundadırlar. 1618 sayılı Seyahat Acentaları Birliği Yasası’nda tanımlanan acentalar arasındaki fark acentaların verdikleri hizmetlerin sınırlarını ve çerçevelerini belirlemektedir. Seyahat acentaları tarafından verilebilecek hizmetler yönetmelik ile tanımlanmış olup, bu hizmetlerin seyahat acentası olmayan kişi ve kuruluşlar tarafından yürütülmesi kanunen yasaktır. Seyahat acentaları birer ticari işletme olarak, yerli ve yabancı turistlere sunulmak üzere; paket tur, günübirlik tur, kongre organizasyonu, bilet satışı, otel rezervasyonu vb. seyahat ürünlerini sunarlar. C Grubu Seyahat Acenteleri, B grubu acentalardan sonra en dar kapsamlı hizmetleri sunmaya yetkili bir acenta grubudur ve sadece bazı seyahat acentacılığı faaliyetlerini yerine getirebilirler. C Grubu seyahat acentaları sadece Türk vatandaşları için Türkiye içinde tur düzenleyebilirler ve kendilerine A grubu seyahat acentaları tarafından verilen ürünleri tanıtır, pazarlar veya satarlar.

C Grubu Seyahat acentalarının kuruluşları ve idareleri konusundaki hususlar Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliği ile belirlenmiştir. C grubu seyahat acentalarının, görevleri sınırlandırılmış olup daha ziyade yurtdışından Türkiye’ye yönelik “incoming” işlemleriyle A grubu seyahat acentalarının ürettikleri turistik ürünleri satma ve verilen hizmetleri yerine getirme işlemlerini yürüten acentalar olarak faaliyet gösterirler.

Referanslar

Resmi Gazete (Tarih: 28.09.1972, Sayı: 14320; Tarih: 05. 10. 2007, Sayı: 26664).